Política 20/03/2015

Els partits posen data de caducitat a la ponència de la llei electoral davant el bloqueig

Es reunirà per últim cop el 8 d'abril i després es debatrà directament en el ple del Parlament malgrat el fracàs, fins ara, en la recerca d'un acord suficient sobre el sistema electoral. CiU, ERC i ICV-EUiA posen així més pressió sobre el PSC perquè s'avingui a un acord de mínims

M. Colomer / Acn
1 min
La ponència de la llei electoral ha reprès els treballs vuit mesos després. CRISTINA CALDERER

BarcelonaLa ponència de la Llei electoral ja té data de caducitat, un cop més sense acord a la vista. Després de la reunió d'aquest divendres, els grups han acordat trobar-se el 8 d'abril en una cita definitiva on es tancarà tot l'articulat de la nova norma, a excepció de tot allò referit al sistema electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els grups parlamentaris han constatat un cop més el "profund" desacord respecte de quin és el model -la fórmula de vot i la traducció en diputats-, cosa que fa inviable l'acord. Vista la impossibilitat per acordar, hores d'ara, un sistema que reuneixi els 90 diputats necessaris per ser aprovat, CiU, ERC i ICV-EUiA opten per portar al ple al mes d'abril la llei que surti de la ponència sense cap model, i que cada formació presenti el seu sistema com a esmena al text.

Text insuficient

D'aquesta manera, CiU, ERC i ICV-EUiA posen més pressió sobre el PSC perquè s'avingui a un acord de mínims durant el tràmit parlamentari de la normativa. L'acord de mínims que estan disposats a acceptar CiU, ERC i ICV-EUiA -que renunciarien als propis models en benefici de l'acord- es basa en l'actual llei, però amb administració i sindicatura pròpies, llistes desbloquejades perquè els electors puguin marcar els candidats que prefereixen de dins les llistes, i una sensible millora de la proporcionalitat. Així, amb aquesta fórmula, Barcelona guanyaria 2 diputats en detriment de Lleida, que en perdria dos, atenent a l'actualització del cens electoral.

stats