Política 10/11/2017

Llista Unitària 1 d'Octubre: la societat civil impulsa una candidatura per al 21-D i afegeix més pressió als partits

Estén la mà als partits perquè s'hi sumin amb l'objectiu de "restituir el govern legítim"

Núria Orriols
2 min
Votant a Vilanova del Vallès

BarcelonaLlista Unitària 1 d'Octubre. Aquest és el nom de la iniciativa que la societat civil ha presentat aquest divendres a l'Ateneu Barcelonès per formar una candidatura unitària i que afegeix més pressió als partits de cara a les eleccions del 21 de desembre. Es tracta de la fusió de dues iniciatives -Llistaunitaria.cat i Republica.cat- que pretén construir una agrupació d'electors per presentar-se el 21-D amb un programa de mínims: rebutjar l'article 155, validar el referèndum de l'1 d'octubre i "restituir el govern legítim de Catalunya". Els promotors són exmembres del secretariat de l'ANC i gent de l'"entorn" del president de la Generalitat, entre altres persones de la societat civil. Han presentat la iniciativa Francesc Dalmases -que era un dels coordinadors del Pacte Nacional pel Referèndum-, Aurora Madaula, Pere Pugès i Toni Morral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La iniciativa estén la mà a tots els partits sobiranistes, també a la CUP, que ha de decidir aquest diumenge quin és el seu paper a les eleccions del 21-D, perquè s'hi sumin. En la candidatura volen que s'hi integrin tots els empresonats i els encausats pel referèndum, i que sigui liderada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Dalmases ha assegurat que la llista unitària és l'única manera de fer dels comicis un "plebiscit", ja que a parer seu no es tracta d'unes eleccions normals sinó que Catalunya viu una situació "d'excepcionalitat política". "No estem fent unes eleccions per fer un govern autonòmic. El programa de la llista ha de tenir tres punts bàsics: sobirania, llibertat i procés constituent", ha afirmat Dalmases.

Segons la llei electoral, les agrupacions d'electors poden concórrer a les eleccions si recullen un 1% dels electors en cada circumscripció electoral, un total de 55.000 firmes. El temps màxim és el 17 de novembre. Els promotors volen aprofitar per recollir signatures en la manifestació de dissabte per l'alliberament dels presos polítics. El 13 de novembre faran una primera exposició pública de les signatures que hagin recollit.

Suport de Jordi Sànchez però l'ANC es desmarca

Pere Pugès, exmembre del secretariat de l'ANC, ha sigut l'encarregat d'explicar com es recolliran les firmes. Ha dit que es necessiten "col·laboradors" al territori per fer-ho. D'altra banda, ha assegurat que la iniciativa té el suport explícit del president de l'ANC, ara empresonat, Jordi Sànchez, i que el secretariat de l'ANC va decidir ahir fer una consulta interna als socis per decidir si ha de continuar pressionant els partits polítics per formar una candidatura única per a les eleccions.

Des de l'Assemblea, però, asseguren que no donen suport a formar una "quarta llista" independentista i que el seu objectiu és una candidatura amb el "consens" de les formacions. Aquest dijous el vicepresident de l'entitat, Agustí Alcoberro, va dir en roda de premsa que no descartava encara la llista unitària però també va dir que l'ANC donarà suport als partits independentistes si es presenten per separat.

stats