Política 04/10/2018

Lliures no descarta formar part de la candidatura de Manuel Valls a Barcelona

El partit crida el PSC i Units per Avançar a conformar un front catalanista per "vèncer l'independentisme a les eleccions"

Anna Mascaró
2 min
Un moment de la conferència de Lliures, a l'auditori del WTC

BarcelonaUn any i mig després de la seva fundació, Lliures busca fer forat en el sistema polític. Però, per fer-ho, el partit fundat per diputats no independentistes de l'antiga Convergència i Unió (CiU) –que va renunciar a concórrer a les eleccions del 21-D per les males perspectives electorals– és conscient que no pot anar sol. És per això que estudia maneres de guanyar capacitat d'influència de cara als comicis que venen encara que sigui a costa de renunciar a les sigles. El líder del partit, Antoni Fernández Teixidó, ha cridat aquest dijous el PSC i Units per Avançar a treballar junts en la construcció d'un front polític "catalanista" i ha assegurat que no descarta l'opció de sumar-se a la candidatura de Manuel Valls a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ja es veurà", ha dit en roda de premsa: "El senyor Valls mereix el nostre respecte –ha recalcat–. Hi estem pensant. En parlem". Teixidó ha confirmat que els últims mesos s'ha reunit amb l'ex primer ministre francès –com va informar l'ARA– tot i que Valls no ha rebut encara el suport oficial del partit i avui el seu número u ha preferit deixar el tema en l'aire. Fonts de l'equip del francès confirmen que hi ha negociacions. La decisió final, però, encara no s'ha pres. Teixidó tampoc ha aclarit si, en cas que arribés a un acord amb l'equip de Valls –que ja té el suport de Ciutadans–, la formació s'hi integraria o bé només alguns dels seus membres se sumarien a la llista del francès, tot i que les declaracions de l'alcaldable de Barcelona, que ha dit que prefereix una candidatura sense sigles, apunten a això segon.

Tots dos actors comparteixen una voluntat de sumar forces amb el catalanisme no independentista. De la mateixa manera que Valls aspira a aglutinar des de l'espanyolisme de Cs fins al catalanisme de l'època de Pasqual Maragall, Lliures ha buscat avui l'entesa amb Units per Avançar i el PSC.

Front catalanista

Així, el partit ha convidat representants de les dues formacions a la conferència que ha celebrat aquesta tarda a Barcelona, un acte en què Teixidó ha reivindicat la necessitat d'unir forces davant el "moment polític", obrint la porta a la suma de forces de cara a les properes eleccions. Amb l'objectiu, ha dit, de "vèncer l'independentisme, no amb el 155 sinó electoralment". "No venim a buscar un càrrec ni a tenir un diputat a les llistes d'un altre partit", ha reblat el portaveu de la formació, Roger Montañola.

Tant el líder del PSC, Miquel Iceta, com el d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, havien confirmat assistència a l'acte, però finalment no hi han comparegut perquè el debat de política general al Parlament de Catalunya s'ha allargat. El secretari d'organització del PSC, Salvador llla, ha parlat en nom d'Iceta i ha afirmat que el PSC "està disposat a treballar amb tots els que comparteixin el catalanisme social i federal". Cadascú, però, amb "la seva personalitat diferenciada". Des d'Units per Avançar, el vicepresident Jordi Cerezuela ha desitjat a Lliures que "s'enforteixi el seu projecte polític".

stats