Política 08/09/2020

La llei catalana per regular els lloguers, en l'aire a hores del ple que l'ha de debatre

La proposició de llei es tramitarà aquest dimecres al Parlament sense que ERC, els comuns i la CUP hagin pogut sumar-hi JxCat

Anna Mascaró / Mireia Esteve
3 min
El portaveu de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'aprovació de la llei per regular el preu del lloguer a Catalunya, que es debatrà aquest dimecres al Parlament, dependrà del vot final de JxCat, que a finals de juliol va introduir vuit esmenes a la proposició, a la qual una setmana abans s'havia sumat juntament amb ERC, Catalunya en Comú - Podem i la CUP. Aquest dimarts s'han produït diverses reunions per intentar desbloquejar la norma de cara al ple: el Sindicat de Llogaters s'ha trobat amb l'expresident Carles Puigdemont al migdia, i durant la tarda s'ha produït una reunió d'urgència amb les forces impulsores del text per acostar postures, però no hi ha hagut, per ara, acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La llei preveu congelar i abaixar els lloguers als 60 municipis catalans de més de 20.000 habitants. El principal escull per a les negociacions és el concepte de petit propietari. JxCat reclama que els propietaris amb uns ingressos inferiors a 5,5 vegades l'indicador de renda de suficiència (IRSC), més de 3.000 euros, depenent de la zona, quedin fora de la limitació del preu del lloguer. El Sindicat de Llogaters havia cedit aquest matí en aquest punt i ofert al grup liderat per Albert Batet tenir en compte el propietari en situació de vulnerabilitat amb uns ingressos equivalents a uns 1.200 euros, però per a JxCat no és suficient.

El debat sobre la proposta de llei tindrà lloc dimecres a la tarda. Per tant, al matí encara hi ha marge per a l'acord. Fonts de JxCat apuntaven que estarien disposats a rebaixar la seva petició, però reclamaven al Sindicat de Llogaters que també cedís la renda mínima per protegir el propietari. Per la seva banda, des del Sindicat de Llogaters descartaven fer una contraproposta.

"No entenem a què està jugant JxCat", ha lamentat en una atenció als mitjans Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogaters, que ha considerat que aquest bloqueig sembla un seguit "d'excuses perquè la llei tiri endavant". "Vam fer una proposta que responia al problema", ha lamentat el portaveu, que ha advertit que "les vides de milers de famílies estan en joc". Per la seva banda, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha assegurat que el posicionament de JxCat és "una falta de respecte". "¿De quina República i de quin nou estat estem parlant, si no aprovem una llei com aquesta?", s'ha preguntat. Sirvent ha considerat que JxCat "acabarà donant suport" a la llei i que està "forçant la negociació fins a l'últim minut".

La negociació continua

En roda de premsa aquesta tarda, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, admetia que la llei "ha de tirar endavant": "Més en una situació de crisi derivada de la pandèmia". Amb tot, no ha aclarit el sentit del vot del seu partit, sinó que ha defensat a partir d'aquí l'"obligació" de JxCat d'"aportar i defensar unes esmenes" que estan convençuts "que milloren el text". "Ens toca treballar, escoltar, insistir", ha recalcat.

Per la seva banda, des d'ERC han exigit a JxCat que "torni al consens inicial" i doni suport a la proposició de llei. "No pot esperar ni un dia més", ha urgit el portaveu republicà, Sergi Sabrià. Al seu torn, el diputat José Rodríguez ha evitat entrar a valorar les negociacions entre JxCat i el Sindicat de Llogaters: "Donarem suport a allò que acosti al consens de juliol", ha recalcat.

En el mateix sentit, el diputat de Catalunya en Comú - Podem David Cid ha demanat al matí "respectar l'esperit" de la llei. "L'actitud de JxCat demostra que són la CDC de tota la vida. El conseller Calvet és un convergent de pota negra'", ha ironitzat en roda de premsa. Cid ha confiat que les "negociacions fructifiquin" i que es "compleixi el pacte". "Arribar a final de mes no és una cosa simbòlica", ha conclòs.

PSC, Cs i PP en contra

Ciutadans i PP van recórrer al Consell de Garanties Estatutàries al·legant que parts del text incomplien la Constitució i l'Estatut. L'organisme ha dictaminat que diversos dels articles són inconstitucionals perquè vulneren competències de l'Estat. En cas que el govern espanyol la impugnés, la llei quedaria suspesa immediatament un cop s'admeti a tràmit el recurs, mentre que si qui recorre és un grup parlamentari la norma estarà en vigor fins a la resolució del TC.

Aquest matí, el diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha insistit que la Generalitat "no té competència per legislar" sobre els lloguers i ha acusat els partits que la impulsen de "populistes i separatistes" per "presentar aquesta mena de proposicions cada vegada que ensumen eleccions". Per la seva banda, el PSC ja ha anunciat que s’oposarà a la normativa perquè considera que té poc recorregut, perquè el Consell de Garanties Estatutàries ja ha advertit que una part de la llei no és constitucional. "S’està jugant amb les expectatives legítimes de la gent", ha retret Pedret. Per al diputat socialista, la llei també ha tornat a mostrar la "divisió" entre els socis de Govern davant d’aquesta iniciativa.

stats