Política 16/09/2019

El relleu a l’ACM tensa els sectors del PDECat

La direcció consensua una única candidatura encapçalada per Lluís Soler, alcalde de Deltebre

Núria Orriols
3 min
Lluís Soler, l'escollit per part de la direcció del PDECat per dirigir l'ACM

BarcelonaEn el procés d’ordenació de l’espai postconvergent, qualsevol relleu en llocs de responsabilitat és clau i tensiona l’equilibri entre les diferents famílies del PDECat. Així ha estat en el cas de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), fins que aquest dilluns la direcció del partit va acordar in extremis -el termini per presentar candidatures s’acaba avui- que sigui l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, qui presideixi l’entitat. El també vicepresident de la Diputació de Tarragona és membre de l’actual executiva que pilota David Bonvehí i governa al seu municipi amb majoria absoluta. Ara Soler haurà de recollir avals en el món local i presentar-se davant l’assemblea de l’entitat municipalista, que es reuneix aquest divendres a Girona, per ser escollit. L’ACM està formada per 932 ajuntaments (dels 947), tots els consells comarcals, les quatre diputacions i altres ens municipals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Soler és l’opció de la direcció del Partit Demòcrata, davant d’altres noms d’alcaldes com Isidre Sierra, de Sant Climent de Llobregat, o l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, diputada de JxCat. Fonts de la direcció remarcaven dilluns que l’executiva ha acordat fer una sola candidatura amb Soler per presidir l’ACM, amb “la majoria de suport” dels alcaldes del PDECat. “Té l’aval del partit”, afirmaven ahir fonts de la direcció, que neguen que hi hagi hagut discrepàncies a l’hora de prendre la decisió. En canvi, les veus crítiques amb l’executiva actual fan una esmena a la totalitat a tot el procés per rellevar l’actual president de l’ACM, David Saldoni. Fonts vinculades fins ara a l’entitat afirmaven ahir que el relleu s’ha fet sense consultar-ho amb el món local i que marca “un punt d’inflexió” que va més enllà de l’Associació de Municipis.

La candidatura de l’alcalde de Deltebre implica que l’executiva actual del Partit Demòcrata passarà a tenir influència directa en l’ACM, on fins ara no en tenia. L’anterior president de l’ens local era Saldoni, exalcalde de Sallent que va perdre les últimes eleccions municipals davant d’ERC. Saldoni estava enquadrat en un altre sector de la formació postconvergent i feia tàndem amb l’exalcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, com a secretari general. Fins a l’any passat, de fet, el president de l’ACM va ser el conseller d’Interior, Miquel Buch, que va gestionar l’ens sis anys i mig, durant els quals va viure el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 -pel qual després ha sigut investigat- i que mantenia l’ACM sota la seva òrbita d’influència.

Donar “continuïtat”

Malgrat l’estira-i-arronsa de les diferents famílies del partit, altres fonts apunten que la manera de calmar els ànims és forjar un equip que doni “continuïtat” al projecte de l’ACM. En aquest sentit, hi ha sobre la taula la possibilitat que el mateix David Saldoni passi a ser secretari general de l’ens, és a dir, número dos de Soler, ja que per ocupar aquest càrrec no és necessari ser alcalde. Pel que fa a les vicepresidències, hi ha la intenció que dues més siguin per al PDECat, un parell per a Esquerra i una altra per als socialistes, per tal de representar la pluralitat dels municipis que formen part de l’entitat.

Tal com va publicar l'ARA, l’elecció del candidat per part del PDECat arriba després que JxCat i ERC hagin tancat un acord per repartir-se les dues tradicionals entitats privades del món municipal. Mentre que el PDECat governarà l’ACM, els republicans ho faran a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), fins ara en mans del PSC. En el pacte s’inclou el compromís de fusionar les dues entitats en aquesta legislatura.

stats