RENOVACIÓ A CIU
Política 02/08/2014

Corominas afirma que CDC i Unió enfortiran llaços en una conferència nacional el 30 d'agost

El secretari general adjunt de CiU afirma que Convergència se sentiria còmoda si els democristians donessin llibertat de vot en la segona pregunta de la consulta

Efe
3 min
Lluís Corominas, durant l'entrevista / EFE

BarcelonaEl secretari general adjunt de CiU, Lluís Corominas, ha apuntat aquest dissabte que la conferència nacional del 30 d'agost obrirà una "nova etapa" en què es reforçarà la federació amb el relleu en la secretaria general i l'impuls d'òrgans comuns entre CDC i UDC que han estat "infrautilitzats". En una entrevista amb l'agència Efe, Corominas ha detallat que serà el 30 d'agost quan els dos socis de la federació presidida per Artur Mas celebraran una conferència nacional en què els consellers de tots dos partits ratificaran Ramon Espadaler com a secretari general de CiU, que agafarà el relleu del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. A més, aquest mateix dia Corominas, dirigent de CDC, serà ratificat com a secretari general adjunt de la federació, en substitució de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La federació de CiU es va crear fa més d'una dècada amb una sèrie d'òrgans comuns, però ara, segons Corominas, és el moment "d'anar més enllà" i de fer un "canvi d'etapa". "La renúncia de Duran i l'arribada d'una persona al capdavant com Espadaler ha d'obrir una nova etapa en la qual la federació sigui més forta" i que serveixi per impulsar aquests òrgans comuns entre els dos socis que a vegades s'han "infrautilitzat", ha explicat, i que són "realment útils en la presa de decisions i en el debat polític". Malgrat advocar per aquest canvi d'etapa, Corominas ha rebutjat fer una "lectura negativa" de la direcció que han compartit Duran, com a secretari general de la federació, i Trias, com el seu adjunt.

La conferència nacional, juntament amb el consell nacional de CDC del 6 de setembre per ratificar la nova direcció encapçalada per Josep Rull, serviran, segons ha explicat Corominas, per refermar el compromís en el full de ruta sobiranista davant un període electoral marcat per la consulta del 9 de novembre i els comicis municipals del maig.

Corominas creu que el cas de l'expresident català Jordi Pujol "no ha afectat" el procés sobiranista perquè no és un projecte "d'una o dues persones", ha dit, sinó que hi ha "molta gent darrere" abonant la consulta.

El també vicesecretari de coordinació institucional de CDC ha descartat que afecti la fortalesa de la federació el fet que Unió no hagi decidit el sentit del seu vot en l'eventual consulta del 9 de novembre. Una decisió que, en principi, el partit de Duran prendrà a la tardor quan es convoqui aquesta consulta.

Corominas ha ressaltat que CDC comparteix amb UDC poder celebrar la consulta i el desig de superar l'actual 'statu quo', la qual cosa es traduiria en un 'sí' a la primera pregunta del 9-N ("Vol que Catalunya sigui un estat?"). Respecte a la segona ("Vol que sigui un estat independent?"), Corominas ha ressaltat que CDC –que aposta pel doble 'sí'– se sentiria "còmoda" si UDC donés llibertat de vot o s'inclinés pel 'sí'.

Les municipals no serien unes plebiscitàries

CiU té un altre repte en els pròxims mesos, que són les eleccions municipals, uns comicis que, per Corominas, no s'haurien de convertir en plebiscitaris en cas que no s'hagi pogut celebrar la consulta del 9 de novembre. "Seria un mal invent substituir una cosa per l'altra", ha remarcat el també vice president segon del Parlament.

Per Corominas, les municipals de maig seran per a CiU la "constatació" que s'han fet bé les coses i que han aconseguit ser una força "transversal" amb capacitat de convèncer l'electorat i que no tanca portes a poder pactar amb altres partits per governar consistoris.

En tot cas i respecte al PP, el dirigent convergent considera que els populars han portat les coses "al límit" amb plantejaments que "excedeixen" l'àmbit municipal i veu "molt difícil" pactar amb aquesta formació en l'esfera local.

stats