Lluís Rabell avisa Madrid que un nou finançament per a Catalunya no pot substituir un referèndum pactat

El candidat no tanca la porta a un govern de Catalunya Sí que es Pot amb ERC i la CUP encara que no guanyi les eleccions

El cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha avisat les forces polítiques estatals i, en especial, l'executiu que resulti de les properes eleccions espanyoles que un nou sistema de finançament per a Catalunya no pot substituir un referèndum "amb garanties", que veu "indefugible". En una entrevista a l'ACN, Rabell ha dit que la celebració d'una consulta s'hauria de produir "en un termini raonable i curt", i ha vaticinat que podria tractar-se de qüestió de "mesos o un any" si hi ha tomb electoral a Madrid. Així mateix, el candidat no ha tancat la porta a un govern de Catalunya Sí que es Pot amb ERC i la CUP encara que la confluència que lidera no sigui la força més votada el 27-S.

Rabell ha assenyalat com a prioritari "acabar amb l' ofec fiscal que pateix Catalunya" i ha apostat per enterrar els objectius de dèficit marcats "arbitràriament" des de Madrid, que veu "insostenibles" si es volen mantenir els serveis públics. Així, no desestima propostes com la del número dos de Podem, Íñigo Errejón, que va parlar de "revisar" el pacte fiscal per a Catalunya. "Un acord fiscal que permetés un finançament més adequat per a Catalunya seria benvingut", ha dit. Tanmateix, ha volgut deixar clar que l'actualització del sistema de finançament català a mans de l'Estat hauria de ser "una intervenció puntual i transitòria, perquè el que demana la societat catalana és pronunciar-se democràticament sobre el seu futur".

En aquest sentit, ha assenyalat que "aixecar amb caràcter d'urgència l'ofec financer de la comunitat no ens ha de fer perdre de vista que en un termini raonable i curt és necessari organitzar un referèndum amb garanties". "Una cosa no pot comprar l'altra", ha insistit, i ha assenyalat que un nou model de finançament per a Catalunya serviria per "preparar" una consulta legal i acordada.

Rabell creu que l'autorització d' aquest referèndum no requereix una reforma de la Constitució. Al seu parer, es podria optar per una "fórmula jurídica transitòria", com que l'Estat "cedeixi les competències per a la celebració de la consulta" a la Generalitat. Un procés que podria comportar "uns mesos o un any" si hi ha canvi de govern a la Moncloa, segons els seus càlculs.  

'Statu quo' i DUI

Així mateix, l'exlíder veïnal ha negat la possibilitat que la confluència política que encapçala estigui a favor de mantenir l''statu quo' en les relacions Catalunya-Estat. "Continuar com ara no seria tenir estabilitat, sinó una degradació sostinguda de les condicions de vida de la població de Catalunya. La batalla cal donar-la amb consciència que ens hi estem jugant molt", ha asseverat. Alhora, però, ha recordat que governs "a priori més favorables a Catalunya" –en referència al PSOE– van acabar tenint els "rampells" propis d'un estat "centralista i centralitzador". Per això, Rabell s'ha esforçat a remarcar que "res ens serà regalat" i que "tot dependrà de la insistència de la mobilització de Catalunya, de la seva capacitat de fer-se escoltar i fer arribar el missatge arreu de l'Estat".

Rabell també ha alertat dels riscos d'una DUI. Al seu parer, un procés d'independència "no funciona com una desconnexió suau i indolora quan és decidida unilateralment. Desconnectar d'un estat, organitzar una nova administració pública i una nova estructura d'estat i garantir-ne el funcionament, és una realitat complexa", ha apuntat. Sobretot quan hi ha "una oposició ferma" per part de l'estat espanyol i tampoc hi ha "simpatia per part de les autoritats europees, que ho veurien com un factor de crisi". "No cal fer-se il·lusions de les complicitats de la 'troica', el Fons Monetari Internacional i Brussel·les", ha dit. I ha citat el cas de Grècia, que creu que ha demostrat fins a quin punt la sobirania d'una nació petita és "menystinguda" pels poders. 

Front d'esquerres

D'altra banda, Rabell s'ha referit a la possibilitat que encara que Catalunya Sí que es Pot no sigui la força més votada lideri un govern progressista amb ERC i la CUP. "Més que una pinça política, seria tenir respecte a la sensibilitat, el vot i l'interès democràtic de la majoria social d'aquest país", ha opinat. És més, creu que aquesta suma de forces d'esquerra no suposaria "trair el mandat democràtic" del 27-S, "al contrari, seria l'expressió més genuïna i legítima del mandat democràtic de la Catalunya social".

Així, el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot ha condicionat aquest hipotètic front progressista al fet que la seva formació aconsegueixi un grup parlamentari "potent" –tot i que no ha precisat el nombre mínim d'escons– i a un suport social "ampli" que avali la seva candidatura, que té "projecte de país i de govern i que pot arribar a agrupar forces que estan en apostes, al nostre parer, equivocades". Rabell ha advertit republicans i cupaires que l'endemà del 27 de setembre hauran de triar entre un govern progressista o fer president Artur Mas i, per tant, avalar les polítiques "neoliberals" del seu govern durant els últims cinc anys.

"Mai" al costat de C's, PPC i PSC

En canvi, ha estat contundent a l'hora de rebutjar que el seu partit s'incorpori a un eventual bloc constitucionalista, amb C's, PPC i PSC. "Sota cap circumstància ens veureu amb formacions que estan contrariant l'anhel democràtic de la societat de Catalunya", ha promès fent referència al dret a decidir. Rabell ha carregat contra el partit d' Albert Rivera, que veu com "una operació política d'estat per recompondre la dreta" després dels escàndols de corrupció del PP. També ha negat "credibilitat democràtica" als de la formació taronja.

Més continguts de