CANVI DE CICLE
Política 14/10/2013

ERC respon a Felip Puig i Espadaler que "la consulta s'ha de celebrar sí o sí el 2014"

Lluís Salvadó retreu als consellers, que van plantejar ajornar-la el 2015 si pot haver-hi acord amb l'Estat, que "obrir el debat sobre si s'ha de fer o no així va en contra del procés"

Roger Tugas
2 min
Lluís Salvadó, en una roda de premsa a la seu d'ERC / ACN

BarcelonaEl secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, ha reclamat aquest dilluns que "la consulta s'ha de celebrar sí o sí el 2014". Replicava així al conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que dissabte va avisar que preferia fer-la pactada el 2015 que enmig d'un "conflicte" el 2014, i al conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que l'endemà va sumar-se a aquesta opinió. "Hem de treballar-hi com a pla únic perquè tiri endavant durant el 2014", ha defensat Salvadó, que també ha opinat que "obrir el debat sobre si s'ha de fer o no així va en contra del procés".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent republicà ha defensat que la legalitat de la consulta "no és un problema de caràcter legal, sinó de voluntat política", i ha reclamat "que es busquin les vies i mecanismes per celebrar-la el 2014 sense cap marge perquè no es pugui posposar". Així, Salvadó ha apel·lat a l'acord d'estabilitat firmat per CiU i ERC, que fixa que "el diàleg ha de durar el 2013 i, a tot estirar, la primera meitat del 2014", motiu pel qual no tindria sentit retardar la consulta per allargar un diàleg que ja hauria caducat. De fet, els republicans aspiren a convocar-la amb la llei catalana de consultes que el Parlament aprovarà el novembre si, tal com esperen, el govern espanyol no s'obre a pactar-la.

Pel que fa a l'anunci de Mariano Rajoy que publicarà les noves balances fiscals al desembre, Salvadó ha afirmat que "ERC té absoluta confiança en les balances del conseller Mas-Colell publicades al maig, que es van fer amb les fórmules pactades al seu dia amb l'Estat", i, en canvi, "fa temps" que van perdre la confiança amb el govern espanyol. Quant a la negociació del nou sistema de finançament, a partir de la primavera vinent, el dirigent republicà ha recordat que amb els últims cinc models "sempre ha crescut el dèficit fiscal" i, per tant, prioritza centrar-se en la consulta, ja que "l'agenda catalana està en un altre escenari". Entén, però, que Mas-Colell entri a negociar el nou finançament, ja que "el Govern ha de seguir gestionant el dia a dia" i està convençut que el conseller "hi defensarà els interessos de Catalunya".

stats