Política 07/09/2017

Llum verda a una altra llei de desconnexió: una agència de protecció social que no surt del marc autonòmic

JxSí i la CUP aproven la mesura que en un futur ha de garantir totes les prestacions socials

Ot Serra
2 min
El diputat de JxSí Chakir el Homrani, aplaudit al ple del Parlament

BarcelonaLlum verda a una de les lleis de desconnexió que han de configurar les estructures d'un eventual nou estat. JxSí i la CUP han fet valer la seva majoria per aprovar la llei de l'Agència de Protecció Social, que ha de constituir un organisme que unifiqui i s'especialitzi en la gestió de les prestacions socials. Tot i el seu objectiu final, ara per ara no desenvoluparà funcions que surtin del marc autonòmic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cs, PSC, CSQP i PP s'hi han oposat en bloc i han criticat la intenció de les forces independentistes perquè serveixi com a embrió per a l'instrument que ha de garantir els serveis socials en una Catalunya independent. Les forces d'esquerres, però, han recordat que van presentar un redactat alternatiu quan es va votar en el debat a la totalitat ara ja fa més d'un any. El portaveu ecosocialista, Joan Coscubiela, ha assenyalat que el Consell de Garanties va elaborar un dictamen en què advertia d'algunes qüestions; concretament, de les fórmules com 'en cada moment', presents en alguns articles que pretenen que es vagin adoptant noves competències a mesura que avanci la desconnexió. Al seu torn, la portaveu socialista, Eva Granados, ha trobat a faltar un grau de "territorialització" en la protecció social i ha optat per una "cogovernança amb el món local".

Des del PP, el diputat Fernando Sánchez ha volgut deixar clar que les prioritats del Govern en qüestions socials sempre han anat "supeditades al tema nacional". En aquest sentit, Sánchez ha fet una crítica política al projecte de d'"arrauxament'" del projecte de l'executiu català.

Garantir les pensions en un futur

El portaveu de JxSí a la comissió que ha abordat la iniciativa, Chakir El Homrani, ha destacat que "era necessària després de tants anys de crisi" i ha celebrat que compti amb un consell de participació per així assegurar que el "teixit social" pot prendre part del funcionament de l'instrument. Per part de la CUP, el diputat Albert Botran ha subratllat els dos eixos principals de la iniciativa: si les prestacions econòmiques de l'agència poden integrar els serveis socials i si en un futur es poden assumir totes les competències en prestacions, com per exemple les pensions. Interpel·lant directament el grup de CSQP, Botran ha destacat que en la construcció del procés constituent serà moment de debatre una llei de seguretat social.

Al final del debat també ha pres la paraula la consellera de Treball, Dolors Bassa, que ha demanat la "confiança" dels grups per demostrar que el Govern pot "gestionar molt millor" les competències que ara disposa.

stats