Política 12/12/2015

L'objectiu de l'atemptat a Kabul era l'ambaixada espanyola? Rajoy primer ho nega i després ho apunta en un comunicat

"És un atemptat contra Espanya", assenyala el govern espanyol després que el president espanyol assegurés que no hi havia hagut cap atac

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
L'escenari de l'atemptat a Kabul, dins de les dependències de l'ambaixada espanyola / EFE

Alacant / MadridEl problemes de comunicació han aterrat de nou al PP. Ara en plena campanya i amb un tema tan complicat com un atemptat terrorista. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar divendres, després de transcendir l'atac talibà a l'ambaixada espanyola a Kabul, que l'atemptat no tenia com a objectiu els instal·lacions espanyoles a l'Afganistan.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No hi ha hagut un atac ni era la intenció de fer-lo contra l'ambaixada d'Espanya a l'Afganistan i així ho han reivindicat els talibans. Era un atac contra algunes cases de hostes molt pròximes a l'ambaixada [...]. Per tant, el que semblava una mala notícia, per fortuna no és així i no s'han registrat víctimes [mortals] espanyoles", va assegurar convençut durant un míting a Oriola (Alacant).

Però la informació que ha transcendit des de llavors ha indicat tot el contrari. Al final han mort fins a dos policies espanyols, així com dos treballadors de l'ambaixada d'origen afganès. Però Rajoy no s'ha esmenat fins aquest migdia. I ho ha fet amagant-ho dins d'un comunicat.

El govern espanyol insisteix que, segons fonts de la policia afganesa, l'objectiu no era l'ambaixada, però admet ara que es tracta d'un "atac contra Espanya i contra la seva col·laboració en la consolidació de la democràcia a l'Afganistan".

Minut de silenci en campanya

Rajoy manté el contacte amb tots els líders dels partits, amb qui ha parlat per telèfon i informa de les últimes novetats. C's ha demanat la reunió del pacte antijihadista, que està previst que es trobi aquesta tarda al ministeri de l'Interior per abordar la situació. Tots els partits espanyols guarden un minut de silenci en tots els mítings i està previst un minut de silenci oficial dilluns al migdia.

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha mantingut el seu viatge oficial a Cartagena de Indias (Colòmbia) i ha rebutjat les crítiques sobre si l'ambaixada patia problemes de seguretat. "No crec que calguin més mesures de seguretat. Se n'han pres totes les que es podien prendre", ha assegurat.

Rajoy, a 'Qué tiempo tan feliz'

Malgrat l'atemptat, el PP manté la seva agenda electoral. Després d'intentar cuinar amb Bertín Osborne a TVE, ara Rajoy se n'ha anat al plató de María Teresa Campos a 'Qué tiempo tan feliz' de Telecinco a mostrar "la persona que hi ha darrere del polític". L'entrevista va ser gravada dissabte al matí, abans de l'atac.

stats