POLÍTICA
Política 24/05/2012

López Tena celebra que el Govern inclogui ara Solidaritat al diàleg pel pacte fiscal

El portaveu del partit independentista defensa que la Generalitat ha de recaptar i gestionar tots els impostos i les cotitzacions a la Seguretat Social. Advoca per una consulta prèvia a presentar batalla a Madrid

M.colomer
2 min
El diputat de Solidaritat Alfons López Tena ahir, quan va fer les declaracions que li van costar la reprovació de la Mesa.

BarcelonaEl diputat i president de Solidaritat per la Independència, Alfons López Tena, ha celebrat aquest dijous el que ha qualificat de "canvi d'actitud dels responsables de CiU" per incloure ara al partit independentista a les converses pel pacte fiscal. Tena ho ha afirmat en declaracions a 'Els Matins', de TV3, el mateix dia que el president de la Generalitat, Artur Mas, rep el secretari general de la formació, Uriel Bertran, per explorar eventuals acords a l'entorn del nou finançament en la línia del concert econòmic. Tena ha defensat que perquè Solidaritat se sumi a l'acord, cal que el Govern reconegui que si fracassa la negociació, l'únic pla B viable és la independència política de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat, partidari del màxim consens sempre que això no impliqui rebaixar plantejaments, ha defensat que en matèria de finançament, la Generalitat ha de recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar tots els impostos i també les cotitzacions de la Seguretat Social. A més, ha considerat que abans de presentar batalla pel concert a Madrid, s'hauria de fer una consulta a Catalunya per demanar als catalans si accepten el model que acordi el Parlament abans de l'estiu. Això sí, ha advertit que les possibilitats que prosperi la negociació amb Espanya són "ínfimes". "Legalment i constitucionalment és possible, però Espanya no vol deixar de robar", ha etzibat. Opina que la Hisenda pròpia que defensa Artur Mas només seria possible amb la independència i sotmetent la Generalitat exclusivament a la legalitat catalana pròpia.

Increment pressupostari del 70%

El diputat independentista ha argumentat que amb un model de concert econòmic, el pressupost de la Generalitat s'incrementaria un 70%. Per això, ha defensat destinar aquests recursos a fer marxa enrere amb les retallades i a fer més polítiques socials. Té clar que, en qualsevol cas, la solució a un eventual fracàs de la negociació del pacte fiscal no poden ser unes eleccions anticipades, perquè, a criteri seu, "l'endemà no hauria canviat res".

El PP i la llengua

Després de la picabaralla política crispada d'aquest dimecres al Parlament per una moció del PP que pretenia obligar el president de la Generalitat i els consellers a alternar català i castellà en els seus discursos públics, ha retret a CiU que hagi acceptat el suport dels populars a canvi de donar-los "visibilitat". Però ha alertat que un cop els populars han assolit la majoria absoluta al Congrés, "ha començat l'ofensiva contra Catalunya" per part d'una formació que ha definit com el "partit dels espanyols que viuen a Catalunya".

El diputat i president de Solidaritat ha justificat les seves absències a les comissions parlamentàries que presideix –criticades per la resta de grups parlamentaris– amb l'argument que sempre ha avisat amb temps. En qualsevol cas, però, ha defensat que "la feina d'un polític no és fitxar en unes comissions que no serveixen per a res".

stats