Política 04/07/2012

El PP condiciona ara la supressió de l'euro per recepta a l'impacte que tingui fins a finals d'any

L'oposició carrega contra la gestió de Mas i es mostra partidària de signar una resolució conjunta per retirar la taxa

O. March / S. González
3 min

BarcelonaEl PP comença a rebaixar la seva exigència amb l'euro per recepta. La presidenta popular, Alícia Sánchez-Camacho, ha proposat condicionar la supressió de l'euro per recepta a l'eficàcia real que tingui la taxa d'aquí a finals d'any. Aquest dimecres al mati, durant la sessió de control, havia anunciat que exigiria la supressió de la taxa a través d'una resolució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nou gir de Camacho es basa en un temps de diàleg amb CiU per valorar si cal “adaptar, reflexionar, millorar o rectificar” l'euro per recepta en funció de l'impacte recaptatori que tingui. "L'emplaço al diàleg per veure quin és l'impacte d'aquesta taxa fins a finals d'any per veure quina és l'eficàcia d'aquesta taxa", ha dit la líder popular. La resta de grups de l'oposició també es mostren partidaris a signar una resolució per retirar la taxa.

La salut universal, "trencada"

"Quan es rebaixen els impostos als més rics no es pot dir que no hi ha diners", ha afirmat la portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere. I és que la compareixença d'Artur Mas per explicar el seu pla d'ajust ha donat pas a les intervencions d'una oposició que ha carregat contra la gestió econòmica de CiU.

Els socialistes han reconegut que el marge de maniobra del Govern és petit, però "existeix", i ha lamentat que la "tria feta" sigui equivocada i no existeixi una "agenda reformista" del Govern. "Enlloc d'aixecar-se, Catalunya ha caigut i la seva societat està fracturada", ha etzibat Martínez-Sampere, qui ha subratllat que "el més greu" de la gestió d'Artur Mas ha estat el "trencament de la salut universal".

"No hi ha diners"

Camacho, ha insistit que el pla d'ajust no és una imposició de l'executiu de Mariano Rajoy, com ha denunciat el president català, sinó una obligació del seu mandat perquè es va comprmetre a reduir el dèficit. Si bé Mas ha denunciat la "centrifugació del dèficit" que fa l'Estat cap a les comunitats autònomes, Camacho ha reblat que la Generalitat "també està centrifugant la despesa cap als ajuntaments". I tot, ha subratllat, "perquè no hi ha diners" i, per tant, l'Estat no pot pagar "ni a Catalunya ni a ningú", la disposició addicional tercera i el fons de competitivitat.

Com ja havia anunciat, Camacho ha denunciat els 600 milions d'euros que el Govern destina a "subvencions identitàries" i ha puntualitzat que les ambaixades costen a Catalunya 32 milions d'euros. "Recordi que vostè no és president d'un Estat, sinó d'una comunitat autònoma", ha etzibat Camacho.

A més, si bé Mas ha fet una crida a donar suport al pacte fiscal en la línia del concert per evitar més retallades, la dirigent popular ha exposat que Madrid, sense "tenir el concert econòmic" té un 8% de deute davant el 21% que té Catalunya, i que en el cas del País Basc aquesta xifra és el 10%. També ha destacat que el dèficit a Galícia és del 1,61% mentre que el d'Euskadi és del 2,56%.

Herrera ofereix tres pactes

Joan Herrera, líder parlamentari d'ICV-EUiA, es va mostrar molt crític amb la gestió de Mas i el va culpar d'empobrir el nivell de vida dels catalans per mitjà de les retallades. A més d'acusar el president de ser el responsable de l'augment de l'atur, Herrera ha ofert a Mas tres pactes: el fiscal, el social i el democràtic. El fiscal per millorar el finançament català, el social per redistribuir millor els recursos derivats d'aquest nou finançament, i el democràtic per reclamar "més trasparència".

Puigcercós vaticina que no serà l'última retallada

El president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat en la seva intervenció que "aquesta no serà l'última tanda de retallades" i que el problema de fons és la "criminalització" que es fa de Catalunya a la resta de l'Estat. Puigcercós ha denunciat, de nou, el dèficit fiscal català, que l'any passat va arribar als 16.000 milions d'euros, i va demanar al Govern que escolti les seves propostes sobre impostos a la banca, a les nuclears i la restitució de l'últim tram de l'impost de successions.

Per a Solidaritat és el ple de la dependència, per a Ciutadans la despesa "nacionalista" és excessiva

Uriel Bertran, diputat de Solidaritat Catalana, ha considerat que el debat sobre la tercera tanda d'ajustos converteix avui el ple del Parlament en el "ple de la dependència" de Catalunya envers Espanya. Albert Rivera, diputat de Ciutadans, ha denunciat, com fa habitualment en aquest tipus de debats, la gran quantitat de "despesa en construcció nacional" que fa el Govern i que, a parer seu, és excessiva per poder sortir de la crisi.

stats