Política 06/05/2014

L'oposició celebra l'anul·lació de l'euro per recepta per part del TC

PSC, ICV-EUiA, CUP i C's lamenten que l'alt tribunal avali, per contra, les taxes judicials

Marc Toro
3 min

BarcelonaEls motius no han estat sempre els mateixos, però totes les forces parlamentàries a l'oposició han celebrat aquest dimarts l'anul·lació per part de Tribunal Constitucional (TC) de l'euro per recepta. ERC ha deixat clar, en primer lloc, que no va donar suport a la creació de la taxa perquè –ha recordat el portaveu republicà al Parlament Pere Aragonès– tot i veure la finalitat d'estalvi que tenia en l'àmbit de la farmàcia, "també podia tenir problemes pel que fa a la medicació de diversos col·lectius vulnerables".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Comencen a ser masses els episodis en què el Govern ha ficat la pota", ha considerat el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, que ha demanat explicacions a l'Executiu de per què va prendre la mesura de l'euro per recepta quan estava condemnada l'anulació. Lucena ha lamentat que aquest tipus de mesures "ens costen temps i diners a tots els ciutadans de Catalunya".

El portaveu parlamentari popular Santi Rodríguez ha fet una "valoració positiva" de la sentència, i ha recordat que el seu partit ja va presentar al Parlament una proposició de llei per a la suspensió de l'euro per recepta. El portaveu popular també ha aprofitat per recordar al conseller de la Presidència Francesc Homs, que la taxa no va ser una "exigència del govern de l'Estat". En relació a les declaracions que ha fet Homs aquest dimecres, Rodríguez ha respòs que el Govern va aprovar els pressupostos de l'any 2012 –quan es va aprovar la taxa– abans que Mariano Rajoy fos investit president espanyol

El portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, s'ha mostrat satisfet amb la decisió del TC i ha assegurat que és "un èxit més de la mobilització social i ciutadana". Els ecosocialistes consideren que l'euro per recetpta era una "mesura antisocial i miserable que l'únic que volia era gratar les butxaques dels més vulnerables".

Des de C's també s'ha aplaudit la suspensió de la taxa perquè consideren que "provocava una discriminació respecte ciutadans d'altres comunitats autònomes" i, sobretot, que "era un impost lineal que afectava tothom per igual independentment de la renda", cosa que el feia, al seu parer, "profundament injust". La portaveu del partir Carina Mejías ha acabat preguntat-se què farà ara el Govern per retornar tots els diners recaptats amb la mesura.

De la mateixa manera, la CUP ha celebrat la suspenció de la taxa sobre els medicaments, la qual –ha recordat–que va combatre "des del principi". "Ens sembla de justícia que s'anul·li perquè s'acarnissa contra les classes populars", ha explicat el portaveu de la formació Quim Arrufat.

Rebuig de les taxes judicials

Les majoria de les formacions que han celebrat la suspensió de l'euro per recepta, han carregat contra la decisió del TC d'avalar la constitucionalitat de les taxes judicials. "Tenim la sensació des de fa molts anys que al final sempre acaben pagant els mateixos", ha lamentat Lucena, ICV-EUiA ha exposat de manera clara el seu rebuig de la decisió del TC perquè considera que "allunya encara més la ciutadania del seu dret a la defensa", un argument que comparteix C's. De la seva banda, la CUP ha explicat que no entén "en absolut la vara de mesurar el TC" que, mentre anula la taxa sobre els medicaments, acredita les judicials. Segons ha considerat Quim Arrufat, aquestes últimes "només posen entrebancs a l'accés de la justícia".

"Caldrà veure en quins termes s'expressa la sentència", ha afirmat més prudent Aragonès, que espera que en l'aplicació de les taxes judicials es poden deixar "exemptes persones per qüestions objectives". També a l'espera d'analitzar els arguments del TC, el PP s'ha limitat a criticar les "duplicitats" que suposen aquests impostos.

stats