Política 17/05/2018

L'oposició titlla de "nou episodi de descrèdit" la presa de possessió de Torra

Ni la fórmula verbal ni la posada en escena han convençut els partits unionistes

Ruth Pérez Castro
2 min
L'oposició titlla de "nou episodi de descrèdit" la presa de possessió de Torra

Barcelona"En no posar-se la medalla del president, [Quim Torra] vol simbolitzar que està esperant el president Puigdemont. Encara més menyspreu cap a les institucions". Amb aquestes paraules ha criticat la portaveu del grup parlamentari PSC-Units, Eva Granados, la presa de possessió d'aquest dijous al matí del president Torra. Un acte "pobre i trist", en paraules de Granados, que s'ha celebrat al Saló Verge de Montserrat del Palau i que tan sols ha durat 1 minut i 45 segons.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la polèmica generada respecte a la fórmula escollida per Torra, la portaveu dels socialistes ha matisat que és "legal", ja que la legislació vigent no regula el contingut d'aquest tipus de celebracions. El 131è president s'ha limitat a repetir les mateixes paraules que el seu predecessor, Carles Puigdemont, ometent així cap referència a la Constitució espanyola, a l'Estatut d'Autonomia del 2006 o a Felip VI. "Prometo complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, representat pel Parlament", ha jurat Torra.

Una presa de possessió "d'amagatotis"

Per la seva banda, el portaveu del subgrup parlamentari popular, Xavier García Albiol, ha lamentat que la cerimònia hagi sigut un "episodi més del descrèdit" que els independentistes atorguen a la Generalitat, i ha considerat una "vergonya" el fet que Torra hagi triat fer-ho "d'amagatotis" de la resta de partits polítics i de la societat civil. Des del món polític, de fet, només han presenciat l'acte el president del Parlament, Roger Torrent, i el secretari de Govern, Víctor Cullell.

Així, i pel que fa a la falta d'institucions espanyoles en la presa de possessió de Torra, García Albiol ha lloat la decisió de les autoritats espanyoles i ha assegurat que li hauria provocat "mal de panxa" veure cap representant del govern de l'Estat prenent-hi partit. En aquesta línia, el popular ha recordat que Torra "va atrevir-se a dir que els espanyols son éssers inferiors genèticament", unes paraules que li fan pensar en "l'Alemanya dels anys 30".

Diferències i similituds en la fórmula

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, també ha aplaudit que des de Madrid no s'hagi enviat cap representant a la cerimònia. "El govern català volia imposar unes qüestions de protocol que no s'adequaven a la realitat i em sembla molt bé que no hi hagin assistit", ha celebrat en roda de premsa a la Moncloa després d'haver-se reunit amb el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy.

A més, Rivera també ha criticat que la fórmula triada per Torra "s'assembla molt o és igual" a la que els seus predecessors, Carles Puigdemont i Artur Mas, ja van fan servir. Un matís al qual Rafael Catalá, ministre de Justícia, ha volgut treure importància. "Les maneres" són importants en democràcia, ha explicat Catalá, però ha dit que encara ho són més els fets i l'acatament de la legislació vigent.

Per això el ministre ha remarcat que el més important és que Catalunya hagi investit finalment un president que pugui donar sortida a "mesos d'una situació singular". Així, Catalá ha emplaçat el líder de l'executiu català a "normalitzar la situació" per "començar a treballar junts, a dialogar, a negociar, cadascú defensant els seus interessos".

stats