INTERIOR
Política 11/05/2018

L’oposició evita El debat d’acostar els presos d’ETA

Ara
2 min
Manifestants a Kanbo demanant l’acostament dels presos.

MadridEls partits polítics espanyols van aparcar ahir el debat sobre la política penitenciària i l’acostament dels presos d’ETA en la primera reunió del Pacte Antiterrorista després de la dissolució de l’organització armada. En una trobada presidida pel ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i a la qual van assistir tots els partits, a excepció del PNB i ERC, les principals formacions es van esforçar a escenificar la unitat i a recordar les víctimes, i no van burxar el govern espanyol amb canvis polítics. Només els extraparlamentaris d’UPyD i els socis navarresos del PP, UPN, van intervenir per demanar que no s’acostin els presos, però en canvi ni el PSOE ni Podem van voler posar de manifest les diferències amb l’executiu de Mariano Rajoy. Tot i l’absència de demandes, Zoido va dir que en la qüestió dels presos l’executiu seguiria amb “l’aplicació escrupolosa de la llei” perquè “no hi haurà contraprestacions ni concessions” a l’organització.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De tota manera, i a preguntes dels periodistes sobre si es podia produir un canvi en la política penitenciària si, per exemple, els presos demanaven perdó, Zoido va subratllar que el requisit no havia de ser “omplir un formulari”, sinó “acreditar i mantenir al llarg del temps actituds i conductes”. El ministre va posar èmfasi fins a tres vegades que se seguiria la política d’aplicar escrupolosament la llei, que “es fa ara, fa deu anys i des de fa trenta” en virtut de la llei general penitenciària, la primera norma de la democràcia i que es va aprovar gairebé per unanimitat, amb només dues abstencions. El titular d’Interior va insistir que no es premiarà ETA per “reconèixer el seu fracàs i derrota”, i va insistir que no hi hauria “impunitat possible, ni en el present ni el futur”, ni contrapartides de cap mena.

El PSOE, Ciutadans i Podem van coincidir amb el ministre en el fet que l’objectiu de la trobada era valorar l’anunci de dissolució i, sobretot, posar en relleu que ETA ha sigut derrotada gràcies a tota la societat, la unitat dels partits, la lluita de les forces de seguretat, la feina dels jutges i fiscals i el paper imprescindible de les víctimes. Amb elles, va dir la portaveu socialista al Congrés, Margarita Robles, la societat té “un deute ingent” que no podrà pagar mai.

stats