REACCIONS AL DISCURS DE CAP D’ANY
Política 01/01/2016

L’oposició retreu a Mas que “pidoli” la seva investidura

L’acusen d’obviar la paraula ‘corrupció’ al seu discurs

Sara González
3 min
L’oposició retreu a Mas que “pidoli” la seva investidura

BarcelonaÚltim discurs de l’any del president en funcions, últim reguitzell de crítiques de l’oposició. L’apel·lació al “deure a decidir” de la CUP que va fer Artur Mas en el seu discurs de Cap d’Any va donar peu a la resta de partits per interpretar que el president va instrumentalitzar un espai institucional per “implorar” la seva investidura. A l’hora de fer el balanç d’un any convuls tant des del punt de vista polític com econòmic i social, van considerar que el president en funcions va preferir parlar de la seva continuïtat que fer una radiografia i un diagnòstic real de la situació del país. I van remarcar l’absència en el seu discurs de la paraula corrupció el mateix dia que es coneixien noves imputacions de la família Pujol. De fet, ja fa mesos que l’oposició acusa Mas de tenir el país “bloquejat” per centrar-se només en el projecte que li permeti seguir al davant de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A aquest fil discursiu es va cenyir el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que va deplorar que Mas “pidoli” el suport de la CUP quan, al seu parer, ell és ja un “cadàver polític” que posa els catalans com a “escut” en la negociació amb l’esquerra anticapitalista per a fins merament personals. Per al principal partit de l’oposició no deixa de ser paradoxal que sigui el president en funcions qui faci apel·lacions a l’estabilitat i al diàleg quan, a parer de C’s, és ell justament el principal responsable de la situació de paràlisi que viu el país. Carrizosa, que va insistir que el seu partit està disposat a afrontar unes noves eleccions, de les quals considera que sortiria enfortit, va concloure que la institució de la Generalitat està “desacreditada”. No només per l’actitud de Mas “aferrant-se al càrrec”, sinó també per la imputació de la família Pujol, que va qualificar de “banda de criminals”.

El líder del PP, Xavier García Albiol, que també va optar per titllar els Pujol “d’organització mafiosa”, va lamentar que Artur Mas dediqués part del seu discurs a “implorar la misericòrdia i el favor de la CUP per seguir sent president”. De fet, Albiol considera que el seu missatge va deixar fora els catalans que no són independentistes, a qui no va adreçar “ni una paraula de tranquil·litat”. L’únic que el consola, va dir, és que està convençut que aquest és l’últim discurs d’un president en funcions que no tindrà continuïtat.

Tampoc des de les esquerres donen treva a Mas. Per a la diputada i portaveu del PSC, Esther Niubó, l’encara president no és el més legitimat per referir-se a “governs estables i diàleg” perquè és ell qui ha “trencat pactes” impulsant unilateralment el procés independentista. No el veuen tampoc el més indicat per erigir-se en la gran solució per solucionar les “emergències socials” que té Catalunya, ja que consideren que les seves proclames no es tradueixen en “compromisos pressupostaris”. El PSC va instar Mas a passar de les paraules als fets.

Per a Catalunya Sí que es Pot, el d’aquest dimecres va ser un discurs “buit, impostat i desconnectat de la realitat”. Així va definir les paraules del president en funcions el portaveu adjunt de l’esquerra alternativa, Albano Dante Fachin, que va interpretar el missatge institucional com un últim intent de Mas de “reproduir l’èpica del 27-S”, que, al seu parer, ja ha quedat invalidada. “Es confirma l’ensorrament del seu projecte”, va afirmar.

Més pressió d’ERC a la CUP

A l’espera que els 68 membres de la CUP prenguin diumenge la decisió definitiva sobre si investiran o no Mas, els republicans van fer l’última crida per evitar eleccions. El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va afegir més pressió als cupaires i els va advertir que si no fan Mas president, Catalunya quedarà “encallada”. Escombrant cap a casa, CDC va ser l’únic partit que va defensar aferrissadament el discurs. La portaveu del partit, Marta Pascal, va puntualitzar que Mas no va “pidolar” sinó exigir “responsabilitat” per donar compliment al mandat del 27-S. La CUP té la paraula.

stats