Política 26/09/2019

Roldán diu que quan exhibia la imatge de l'atemptat a Vic no estava "comparant" l'independentisme amb ETA

La portaveu de Ciutadans ha assegurat que el que pretenia mostrant la fotografia a Quim Torra era "recordar"

Ara
3 min
Lorena Roldán, aquest matí a Ràdio 4

BarcelonaLa portaveu de Ciutadans, Lorena Roldán, ha sigut entrevistada aquest dijous a Ràdio 4, després de la seva polèmica intervenció d'ahir al Parlament, quan la diputada va brandar una fotografia de l’atemptat d’ETA a Vic l’any 1991, i relacionava d'aquesta manera indissimuladament l’independentisme amb la pitjor cara del terrorisme etarra. Avui la futura candidata del partit taronja a la presidència de la Generalitat ha negat haver "equiparat" una cosa amb l'altra. "Jo no he fet aquesta comparació", ha dit, i ha assegurat que el que pretenia mostrant la imatge de les víctimes de l'atemptat era "recordar". "Si algú relaciona independentisme i terrorisme potser és [el president] Quim Torra qui hauria de reflexionar", ha sentenciat: "L'hem vist amb Arnaldo Otegi".

Preguntada sobre si considera l'independentisme violent, Roldán ha respost que "hi ha una part" del moviment que "està radicalitzada", i ha recordat els aldarulls davant el Parlament durant la Diada i ha insistit que dos dels detinguts dilluns i acusats de terrorisme han admès haver comprat i manipulat substàncies explosives, segons la Guàrdia Civil (una versió que Alerta Solidària qüestiona). "Torra hauria de sortir, demanar disculpes i condemnar la violència d'aquestes persones", ha assegurat la diputada.

D'altra banda, Roldán ha assegurat que, quan dilluns va valorar les detencions amb la frase "Ara ja sabem què volia dir Torra amb l''apreteu'. ¿'Apreteu' el detonador dels explosius?", es tractava d'una "pregunta retòrica". "El president veu que la Guàrdia Civil fa aquestes detencions a persones acusades de terrorisme i surt en defensa seva", ha lamentat la portaveu: "El que ha de fer és condemnar la violència, és una irresponsabilitat que no ho faci", ha dit, i ha lamentat que dirigents com Laura Borràs i Elsa Artadi fossin a la manifestació en suport dels arrestats.

La diputada s'ha mostrat "preocupada" per la resposta de la ciutadania a la sentència de l'1 d'Octubre. "Torra escalfa el carrer i el carrer respon", ha lamentat: "La gran majoria dels catalans no creuen en el projecte independentista i estan veient que al capdavant de la Generalitat hi ha una persona que jo considero un perill públic". Roldán ha recordat que hi ha "molta gent que està patint": "Companys de partit, regidors de Cs, que han patit la violència".

D'altra banda, la portaveu ha dit que també "pensa en el patiment" de les persones independentistes, tot i que ha afirmat que els dirigents independentistes empresonats "sabien el que feien". Roldán ha afirmat que té "gent propera" que va participar en el referèndum de l'1-O. Malgrat tot, ha defensat que els agents que van reprimir la votació pacífica "estaven fent la seva feina".

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va triar Vic ahir per fer la seva primera promesa de precampanya: posar els Mossos d'Esquadra a les ordres del ministeri de l'Interior. Des de la ciutat, feu independentista a les eleccions, el líder taronja va recordar també l'atemptat d'ETA el 1991. Preguntada sobre si el partit buscava la imatge dels ciutadans escridassant el seu líder, Roldán ha titllat de "molt greu" que es pugui "pensar que anar a Vic o a qualsevol indret de Catalunya sigui buscar la confrontació o crispar". "Justament vam fer l'acte a Vic perquè volíem recordar aquest atemptat d'ETA i fer un reconeixement a la Guàrdia Civil", ha assegurat Roldán, que ha defensat la proposta de Rivera sobre el cos català: "Hi ha un problema amb els Mossos. Uns dirigents que els donen ordres polítiques. Hem vist fins i tot purgues", ha dit.

stats