Política 15/07/2013

Bárcenas denuncia que un advocat pròxim a Cospedal li va oferir mig milió a canvi del silenci

L'extresorer del PP ratifica davant el jutge que va rebre pressions del PP en el sentit que si parlava la seva dona aniria a la presó, i si no parlava hi hauria maniobres per fer caure Gallardón

Agències
3 min
Bárcenas ha arribat a l'Audiència Nacional en un furgó de la Guàrdia Civil / EFE

BarcelonaL'extresorer del PP Luis Bárcenas ha denunciat aquest dilluns que un advocat pròxim a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, li va oferir 500.000 euros a canvi de negar una comptabilitat en negre en el partit, de retirar la seva denúncia per acomiadament i que ajudés a elaborar una coartada als constructors imputats per donacions irregulars. Segons fonts jurídiques, Bárcenas ha fet aquesta revelació en les gairebé cinc hores que ha durat la seva declaració davant el jutge Pablo Ruz, a qui ha assegurat també que "algú proper" al PP li va oferir refer una nova comptabilitat manipulada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha afegit també que fa uns dies el va visitar un advocat, la identitat del qual no ha proporcionat, a la presó de Soto del Real, i ha relatat que es va reunir primer amb ell i el director de la presó i després, per poder comunicar-se sols, van passar a parlar en privat en un locutori. Durant aquesta conversa, segons ha sostingut, l'advocat li va transmetre que si confessava tot el que sabia la seva dona aniria a presó, mentre que si guardava silenci hi hauria maniobres per treure del ministeri de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón.

L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha reconegut davant el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz que és l'autor dels papers manuscrits en què es reflecteix una suposada comptabilitat B al partit, segons han informat a Efe fonts jurídiques. Bárcenas, que ha entrat aquest matí al despatx del jutge del cas Gürtel amb vestit i corbata i emmanillat, ha declarat durant més de quatre hores davant el magistrat, a qui ha entregat diversos documents.

Entregues en efectiu a Rajoy i Cospedal

Abans que acabés la declaració, l'advocat de l'acusació particular, Jaume Asens, n'ha filtrat el contingut al seu Twitter. Segons el seu relat, Bárcenas ha assegurat davant el jutge que va fer "entregues en efectiu" a Mariano Rajoy i María Dolores de Cospedal els anys 2008, 2009 i 2010. Seguint aquest relat, l'extresorer del PP ha lliurat al jutge un llapis de memòria i altres documents que certifiquen la suposada comptabilitat en negre del PP i altres irregularitats en què Rajoy estaria implicat.

Així, ha relatat com les despeses de representació i vestits de Rajoy es pagaven en negre perquè "no quedava bé presentar al Tribunal de Comptes aquestes despeses". "L'extresorer s'està quedant descansat", ha assegurat Asens, que també ha explicat que Bárcenas centrifuga responsabilitats cap a l'altre extresorer, Álvaro Lapuerta. Asens també ha dit a Twitter que, tenint en compte que Bárcenas "passa a degolla" Rajoy i Cospedal, estudiarà demanar que compareguin a declarar davant el jutge.

Màxima expectació per la declaració, després dels SMS amb Rajoy

Bárcenas ha començat la declaració a les 11.17 hores, gairebé una hora més tard del que estava previst. Ho ha fet enmig d'una gran expectació, després que 'El Mundo' fes públic que l'extresorer s'havia intercanviat SMS amb el president espanyol. L'extresorer del PP ha arribat a les dependències de l'Audiència Nacional a les 9.25 hores, i ho ha fet en un furgó de la Guàrdia Civil que l'ha transportat des de la presó madrilenya de Soto del Real, on es troba ingressat des del 27 de juny. El furgó anava escortat per tres vehicles, dos de camuflats. Es tractava de la primera vegada que Bárcenas arribava a les dependències judicials en el transport que utilitza l'institut armat per a la conducció de presos.

Aquest dilluns 'El Mundo' torna a revelar un nou capítol del serial. Segons el diari, un emissari del PP hauria fet arribar a Bárcenas el pacte següent: "Si parles, la teva dona anirà a la presó. Si calles, caurà [Alberto Ruiz] Gallardón i s'anul·larà el procés". Segons el rotatiu, qui va fer aquesta oferta va ser Javier Iglesias, advocat d'Álvaro Lapuerta, que va ser també tresorer dels populars. Tanmateix, aquest matí, tant Iglesias com Miguel Durán, l'advocat del número dos de la trama Gürtel, Pablo Crespo, han negat en dos comunicats haver visitat Luis Bárcenas a la presó amb la intenció de traslladar-li cap missatge del partit.

En les darreres setmanes, l'extresorer ha passat de negar bona part de la informació −l'autoria d'aquestes anotacions comptables i la seva filtració a 'El País'− a afirmar que el PP s'ha finançat de forma il·legal durant vint anys en una entrevista amb el director d''El Mundo', Pedro J. Ramírez. El rotatiu espanyol va publicar, dos dies després de l'entrevista, els originals dels 'papers' de Bárcenas, dels quals fins ara només havien transcendit les fotocòpies. Diumenge, un dia abans de la desena citació de Bárcenas davant la justícia, 'El Mundo' publicava uns SMS que presumptament es van intercanviar el president del govern espanyol i l'extresorer a compte del cas Gürtel, una informació que el diari titula: "Bárcenas guardava silenci pel suport que li donava Rajoy".

stats