Política 01/01/2016

De Guindos reclama un govern format per PP, PSOE i Ciutadans: "Tindria una enorme estabilitat"

El ministre d'Economia en funcions troba "patètic" que Catalunya "estigui en mans de la decisió d'un partit antisistema"

Ara
2 min
Luis de Guindos / AFP

BarcelonaEl ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha carregat amb duresa contra la CUP en una entrevista a la Cadena SER el primer dia del 2016. "És trist, patètic, que en aquests moments Catalunya depengui de la decisió d'un partit antisistema que vol treure aquesta comunitat d'Espanya, de la Unió Europa (UE), de l'euro, de l'OTAN i de no sé quants més llocs", ha considerat De Guindos, que ja va anunciar fa unes setmanes que no repetiria en el càrrec després de les eleccions del 20-D. Uns comicis que han deixat un mapa polític fragmentat en què el PP ha quedat molt lluny de la majoria absoluta i que l'obliga a pactar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'encara titular d'Economia ha apostat per un govern de coalició amb els populars, el PSOE i Ciutadans argumentant que seria un executiu amb una "enorme estabilitat". "Per a uns determinats objectius, és una possibilitat que no s'hauria de descartar", ha afegit De Guindos, que ha considerat que les tres formacions coincideixen en aspectes "tan importants" com la unitat d'Espanya, les relacions amb la UE i la lluita contra el jihadisme. En aquest sentit, el ministre ha assenyalat que l'entrada al govern de partits "radicals" –en referència a Podem, amb qui Pedro Sánchez, secretari general dels socialistes, està disposat a establir negociacions– generaria "incertesa" i falta de confiança des del punt de vista econòmic. El consell ciutadà de la formació de Pablo Iglesias es reunirà aquest diumenge per valorar l'escenari sorgit del 20-D.

Noves eleccions?

Sobre la possibilitat que s'acabin celebrant unes noves eleccions davant d'un possible bloqueig, De Guindos ha assenyalat que no se celebrarien fins a finals de maig o principis de juny, fet que podria generar diverses "incerteses i incògnites" en els mercats i no seria bo des del punt de vista de la confiança. S'ha mostrat esperançat, en aquest sentit, que Mariano Rajoy sigui el president de la pròxima legislatura, i ha ressaltat la importància que Espanya ja tingui els pressupostos aprovats, cosa que ja ningú posa en dubte i que dóna tranquil·litat i "un respir" al país.

Preguntat sobre si Rajoy hauria de deixar pas a un altre membre del PP si no aconsegueix ser investit en primera i segona ronda, Guindos s'ha limitat a dir que Rajoy ha guanyat les eleccions i que és el "cap de cartell", de manera que és qui ha de prendre la iniciativa.

El PNB, la gran coalició i Mas

Joseba Egibar, portaveu del PNB, ha vaticinat aquest divendres que la gran coalició formada per PP i PSOE, com a mínim, es formarà en el moment en què Artur Mas sigui investit president de la Generalitat, en cas que passi.

stats