Política 12/10/2014

Ni Artur Mas ni Iñigo Urkullu assisteixen a la desfilada militar a Madrid

El rei Felip VI presideix per primer cop l'acte tradicional del 12-O, acompanyat dels alts poders de l'Estat

Acn
2 min
La família reial espanyola durant la desfilada del 12-O. EFE

MadridFelip VI ha presidit aquest diumenge per primera vegada com a rei la desfilada militar del Dia de la Hispanitat, que ha tingut lloc al centre de Madrid. Hi ha assistit vestit amb l'uniforme de gala de l'exèrcit de terra i ha estat acompanyat per la reina Letícia, la princesa Leonor i la infanta Sofia. A més del govern espanyol en ple, a l'acte hi han estat presents els presidents del Congrés i el Senat, Jesús Posada i Pío García Escudero, així com els presidents del TC i el CGPJ i el líder del PSOE, Pedro Sánchez. També tots els presidents autonòmics tret d'Artur Mas, Iñigo Urkullu i el socialista Javier Fernández, d'Astúries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acte ha tingut lloc entre la plaça Colón i el passeig del Prado davant un públic que feia onejar banderes espanyoles i ha fet crits de "Visca Espanya". No hi han assistit per segon any consecutiu el rei Joan Carles I i la reina Sofia.

Felip VI ha saludat, un a un, tots els ministres del govern espanyol i posteriorment ha presidit l'homenatge a la bandera nacional en record dels "caiguts per Espanya". Ell mateix ha baixat de la tribuna per col·locar la corona de flors a la base del pal de la bandera.

A la desfilada hi han participat uns 3.000 militars. Són 400 més que l'any passat. Ha costat 800.000 euros, igual que l'any passat, però el govern espanyol no ha informat sobre el cost afegit de la desfilada aèria, que torna a ser protagonista.

La Legió i la seva mascota, Gadafi

Com cada any, ha desfilat la legió amb el seu pas ràpid i la seva mascota, una cabra que té com a nom Gadafi. Aquest any l'animal lluïa el barret tradicional d'aquest cos d'infanteria.

Un cop acabat l'acte, el rei espanyol i el govern espanyol es desplacen al Palau Reial, on se celebra una recepció a 1.500 convidats. Aquest any no es preveu que el monarca prengui la paraula, com l'any passat, quan el va presidir en qualitat de príncep en substitució del seu pare.

Hi seran presents els màxims representants dels poders de l'Estat, incloent-hi el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, així com representants de la societat civil com l'ordre de Sant Joan de Déu, a la qual pertanyien els dos religiosos morts d'Ebola.

stats