Política 27/09/2014

El govern espanyol avisa Mas que no "negociarà ni cedirà" amb la sobirania espanyola

Soraya Sáenz de Santamaría anuncia que ja han demanat l'informe al Consell d'Estat per poder recórrer al TC

Joan Rusiñol
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, aquest dissabte a la Moncloa. EFE

MadridLa consulta no es farà perquè és "inconstitucional". Ho ha afirmat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha deixat clar que "cap govern està per sobre de la voluntat sobirana" del poble espanyol. Per això, un cop signat el decret de convocatòria de la consulta pel 9 de novembre, ha deixat clar que Mariano Rajoy no "negociarà ni cedirà" sobre allò que afecta la unitat territorial d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta ha anunciat que ja s'ha posat en marxa el mecanisme per poder, dilluns que ve, presentar els recursos al Tribunal Constitucional. La Moncloa ja ha demanat al Consell d'Estat l'informe preceptiu abans no es reuneixi el consell de ministres. Volen tenir-lo en un termini màxim de 48 hores, per poder reunir el govern demà passat al matí.

"Lamentem profundament i creiem que és un error" la consulta, ha dit en una declaració institucional –admetent preguntes– perquè, a parer seu, el 9-N fractura i divideix" la societat catalana i "l'allunya d'Europa i del sentiment dels temps". S'ha mostrat oberta al "diàleg" amb la Generalitat però només en aquells temes en què els dos executius tenen competències per fer-ho.

Suspensió automàtica

A preguntes dels periodistes, ha subratllat que la impugnació comporta la suspensió automàtica de la llei de consultes i del decret que ha signat el president Artur Mas. Segons ha afirmat, i d'acord amb la llei, això no permetria fer cap més pas per desplegar el dispositiu del 9-N. "L'efecte és que no pot fer cap acció que tendeixi a executar [la consulta], a continuar-la o que tingui efectes", ha dit.

Sáenz de Santamaría ha insistit que el caràcter consultiu del 9-N no el fa diferent de qualsevol altre referèndum. La qüestió de fons, pel govern espanyol, és si la institució que convoca té competències o no per preguntar sobre aquella matèria.

La vicepresidenta ha assumit avui la resposta política a la convocatòria del 9-N, ja que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, torna aquest dissabte a Espanya després del seu viatge oficial a la Xina. Arriba a Madrid a última hora del vespre, fet que havia alimentat les especulacions d'una reunió ministerial demà, diumenge. Finalment, però, divendres es va saber que havia optat per marcar el seu ritme i esperar fins dilluns, quan presentarà al TC els dos recursos.

stats