Política 22/01/2016

Rajoy prepara una oferta "valenta" per forçar Sánchez a negociar

Aguirre abona la possibilitat d'apartar l'actual president del govern per facilitar l'acord

Ferran Casas
2 min
El rei Felip VI i Mariano Rajoy al Palau de la Zarzuela / EFE

MadridEl vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo ha defensat la "legitimitat" i el "dret" de Mariano Rajoy d'acudir al debat d'investidura per ser president del Govern, i ha admès que "hi ha un gran problema" que "es diu "Pedro Sánchez", que "vol salvar-se a si mateix a costa d'Espanya" quan es nega a contemplar la investidura de qualsevol candidat del PP. Tot i això, ha avançat que a la investidura, el president en funcions farà a la Cambra una oferta "generosa" i "valenta" i el líder del PSOE veurà "molt difícil" dir 'no' i explicar aquest rebuig als espanyols. Segons fonts del PP podria presentar una reforma de la Constitució i de diverses lleis, que caldria pactar entre PP, PSOE i C's com a mínim.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Pedro Sánchez pretén salvar-se a si mateix a costa d'Espanya, de carregar-se Espanya, de destrossar el que sigui fins i tot a costa de destrossar al seu propi partit. Aquesta és l'evidència que ens trobem ara mateix a sobre de la taula", ha declarat Maillo davant la Junta Directiva del PP de Madrid, en què també han intervingut Cristina Cifuentes i Esperanza Aguirre.

En aquest sentit, el dirigent del PP ha recalcat que, com a guanyador de les eleccions, Rajoy té "dret, legitimitat i el deure democràtic amb els seus votants" de presentar-se a la investidura per ser president, on, segons ha avançat, farà un oferta basada en el seu programa electoral però "sent conscient que amb això no n'hi ha prou i que es necessita l'acord d'altres formacions polítiques".

Segons ha subratllat, serà una "proposta generosa, valenta, vertebradora i de consens", que posarà èmfasi en la unitat d'Espanya i la solidaritat. "Alguns podran contestar-nos que 'no', però tindran molt difícil explicar als espanyols dir 'no'. Això és el que els costarà, explicar als espanyols per què diran 'no'", ha asseverat.

Després de "distingir" entre Pedro Sánchez i els altres dirigents del PSOE, ha fet una crida a aquests militants i càrrecs socialistes perquè aclareixin "al costat de qui es posen", si de la unitat d'Espanya o dels que estan "disposats a destrossar" negociant fins i tot el dret a decidir al País Basc i Catalunya, en referència a les condicions posades pel PNB.

Maíllo ha criticat que Sánchez i altres partits "s'omplin la boca" de parlar de "nova política" i de "diàleg" però després no vulguin dialogar amb el partit que ha guanyat les eleccions. "No volen dialogar amb més de set milions d'espanyols que han votat al PP", ha emfatitzat, després de recriminar el comportament "infantil" del PSOE negant l'acord que havien assolit a la mesa del Congrés.

A la reunió també ha pres la paraula Esperanza Aguirre, presidenta del partit a la regió, que ha relativitzat el fet que Rajoy sigui president malgrat que ell no està disposat a fer un pas enrere. Ès logic, segons ella, "que hi hagi un govern amb les tres forces constitucionalistes i el menys important és qui el presideixi", ha indicat relativitzant el paper del líder del partit. Hores després li ha parat els peus la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que ha respost amb un lacònic però rotund "sí" a la pregunta de si Mariano Rajoy és condició 'sine qua non' per a qualsevol govern del PP.

stats