Política 19/10/2016

Dir que “a Mas li aniria bé que l'afusellessin” no és delicte perquè a Espanya no hi ha pena de mort, segons l'Audiència de Madrid

El tribunal desestima un recurs de la Generalitat, que demanava tirar endavant la causa contra Miguel Ángel Rodríguez, M.A.R.

Ara
1 min

BarcelonaL'exportaveu del govern espanyol en l'època de José María Aznar, el polèmic Miguel Ángel Rodríguez, M.A.R., no va cometre cap delicte quan l'octubre del 2014 va dir a Antena 3 que al llavors president de la Generalitat, Artur Mas, "li aniria bé que l'afusellessin". Així ho estableix l'Audiència Provincial de Madrid, que aquest dimecres ha emès una interlocutòria en què desestima el recurs de la Generalitat contra l'arxivament de les actuacions contra Rodríguez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Les expressions, que no poden ser tretes del context en el qual s'aboquen, no poden ser considerades constitutives d'un delicte d'amenaces", afirma el tribunal, que afegeix: "És clar que no suposa una amenaça de mort, sobretot quan en el marc constitucional vigent, la pena de mort en general, o davant un escamot d'afusellament en particular, està proscrita".

L'Audiència de Madrid tampoc considera que les declaracions de M.A.R., contra qui la Generalitat es va querellar en representació de Mas, constitueixin un delicte d'incitació a l'odi o la violència. "No deixen de ser una opinió política sense altre abast que el debat i la presa de posició del que les pronuncia", estableix la interlocutòria, que recorda que, "des de llavors i fins al moment actual, cap acte significatiu d'odi o violència s'ha derivat d'aquelles declaracions".

Finalment, el tribunal assegura que no van ser unes declaracions de "caràcter injuriós", ja que no menyspreen l'honor, la imatge o la dignitat de Mas, "almenys amb rellevància penal", ni "desacrediten públicament la seva condició de president –ara expresident".

stats