Política 22/07/2013

Rajoy fa costat al president del TC i recorda que els magistrats el van avalar de manera "inequívoca"

"Comparteixo la posició que va adoptar el ple del Tribunal Constitucional la setmana passada per unanimitat"

Acn
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet costat aquest dilluns al president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, davant els que apunten a la seva falta de parcialitat pel fet que va militar al PP entre el 2008 i el 2011, l'últim any, quan ja exercia de magistrat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha recordat que el ple del TC va avalar per unanimitat la setmana passada la seva continuïtat i ha assegurat que ell "comparteix" aquest criteri. El PSOE ha demanat la seva compareixença al Congrés perquè expliqui els motius pels quals va "ocultar" la seva militància. Rajoy ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut a la Moncloa amb el primer ministre de Romania, Victor Ponta, en una compareixença marcada pel seu anunci de compareixença a petició pròpia al Congrés per donar explicacions pel cas Bárcenas.

Ho ha fet en resposta a una pregunta sobre la militància al PP del president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, entre 2008 i 2011, un fet descobert arran dels 'papers' del cas Bárcenas que el president del TC va ocultar a la comissió de nomenaments quan va ser designat magistrat pel Senat i que posa en dubte la seva imparcialitat.

El ple del TC va fer pública una nota aprovada per unanimitat dels membres en què defensaven que la militància en un partit polític no inhabilita cap magistrat del TC perquè la llei orgànica del Tribunal Constitucional només estableix que el càrrec és incompatible amb l'exercici de funcions directives en algun partit, però no amb la militància de base.

En la seva resposta, Rajoy ha volgut remarcar que "en uns moments de dificultat econòmica i política" com l'actual la renovació del Tribunal Constitucional "s'ha fet bé" perquè "s'ha renovat en el temps i la forma adequats", i hi ha hagut acord en el CGPJ. "Ens hem posat d'acord i ho hem fet el mateix dia i dins de termini, i tot això no era fàcil" perquè "en altres ocasions va ser molt costós posar tothom d'acord".

Respecte a Pérez de los Cobos, el president espanyol ha recordat que va ser designat president del TC "per unanimitat" i que el ple del TC també va mostrar la setmana passada per unanimitat "una posició inequívoca sobre aquesta qüestió". "Aquesta posició inequívoca sobre aquesta qüestió és la que jo comparteixo i crec que no he de fer més consideracions sobre aquesta qüestió perquè estem parlant del Tribunal Constitucional", ha dit.

El PSOE demana la compareixença del president del TC

Per contra, la portaveu del grup socialista al Congrés, Soraya Rodríguez, ha afirmat aquest dilluns que l'escàndol per la militància de Pérez de los Cobos deixa aquesta institució en una situació "delicadíssima", que obliga a donar explicacions. Segons ha afirmat, Pérez de los Cobos "ha de comparèixer en seu parlamentària" per "donar una explicació suficient i raonada" de "per què va ocultar la militància al PP a la compareixença en què se l'estava examinant sobre la seva idoneïtat" per ser magistrat del TC.

stats