Política 08/08/2013

Mariano Rajoy es reunirà demà amb el rei al Palau de Marivent

El cap d'Estat i el de l'executiu tractaran la situació política i econòmica d'Espanya i el conflicte de Gibraltar

Efe
2 min

Palma P { margin-bottom: 0.21cm; } El president del Govern, Mariano Rajoy, acudirà demà al Palau de Marivent per mantenir la seva única reunió de l'estiu a Mallorca amb el Rei, en què tots dos examinaran la situació política i econòmica d'Espanya i afers de política exterior, com les diferències amb el Regne Unit sobre Gibraltar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy té previst arribar al voltant de dos quarts de dues a Marivent, la residència estiuenca de la família reial a Mallorca. Un cop finalitzada la reunió, el president compareixerà davant dels mitjans informatius i després tornarà a reunir-se amb el monarca a un esmorzar que li oferirà Joan Carles al palau.

La tradicional primera trobada d'agost entre el cap de l'Estat i el de l'executiu serà també aquest any l'única que tindrà lloc a Mallorca, ja que el rei té previst tornar abans de diumenge a Madrid, on continuarà els exercicis de rehabilitació per avançar en la seva recuperació després de l'operació de doble hèrnia discal a què es va sotmetre fa cinc mesos.

Aquesta reunió té lloc dos dies després de la conversa telefònica sobre Gibraltar que Rajoy va mantenir amb el primer ministre britànic, David Cameron, en què van constatar les seves diferències sobre l'últim conflicte obert pel Penyal, i van acordar tornar a parlar per rebaixar la tensió i solucionar un tema sobre el qual ambdós països estan preocupats.

El cap de l'Executiu tindrà ocasió d'explicar al rei la situació creada per l'últim conflicte i les gestions diplomàtiques que s'emprendran per trobar una solució, entre les quals figura la creació de grups de treball hispanobritànics en matèries com pesca i medi ambient. Una iniciativa que, no obstant, les autoritats de Gibraltar han rebutjat.

Durant la conversa telefònica que van mantenir ahir, Rajoy va expressar a Cameron el "profund malestar" que a Espanya ha generat la instal·lació unilateral de blocs de ciment a la badia d'Algesires, que impedeixen l'activitat habitual dels pescadors espanyols, mentre que el primer ministre britànic va mostrar la seva preocupació pels controls espanyols a la reixa gibraltarenya.

A més d'analitzar la situació política i econòmica d'Espanya, punt en el qual Rajoy podrà exposar al rei l'anàlisi fet pel govern espanyol del compliment del pla nacional de reformes, el cap de l'Estat i el de l'Executiu tindran oportunitat també d'abordar el cas dels indults concedits pel rei Mohamed VI a 48 presos espanyols.

stats