Política 03/04/2013

"Catalunya està en joc" però el pacte amb ERC "progressa adequadament": Artur Mas en deu frases

El cap de l'executiu insisteix en la gravetat de la situació econòmica, però nega que això alenteixi l'agenda sobiranista

F. C./o. M.
2 min

BARCELONAEl cap de l'executiu, Artur Mas, ha comparegut a la sala de premsa de Palau i ha desenvolupat els cinc eixos d'acció del seu govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. La composició del Govern i les aliances: "Govern amb una certa continuïtat però, en part, nou, amb cares noves, circumstàncies noves i aliats nous. Ara, els acords són amb ERC, abans eren implícits, i no explícits, amb el PP"

2. Les polítiques d'austeritat: "Les polítiques d'austeritat les impulsa Alemanya i les acata tothom, els governs de tots els colors. I aquesta siutació, que fa sis anys que dura, no s'altera per ara. Això contrasta amb el creixement de molts altres països, que a més són sostinguts. Que Europa no vagi bé no vol dir que altres no ho facin. Europa va perdent pes i rellevància."

3. Els grans reptes de la legislatura: "Hi ha cinc gran eixos d'acció de govern i país: "Reducció del dèficit, reactivació econòmica malgrat que encara no es veu, preservació de les parets mestres de l'estat del benestar, mesures de tranparència i la consulta i el dret a decidir. No són compartiments estancs."

4. El maltractament de l'Estat: "Tota la pujada d'impostos se la queden per a ells i impedeixen que recaptem amb l'euro per recepta o els impostos als dipòsits bancaris. És una actuació deslleial per malmetre les nostres finances. L'acumulació sistemàtica de factors, el ploure sobre mullat, ens situa en una situació d'emergència i supervivència."

5. A pitjor i sols: "La situació, més que no pas anar millorant, ha anat empitjorant. La situació no la podem abordar amb els paràmetres de sempre. Si fem partidisme i vol gallinaci és que no hem entès la situació. No està en joc el govern, ho està Catalunya. Per això nosaltres diem que no volem estar sols."

6. Les retallades: "Hem fet el triple d'esforç del que ens corresponia pel nostre pes al conjunt de l'economia de l'estat. No som sospitosos de no haver fet els deures i ara això ens permet demanar un repartiment més equilibrat i just"

7. Sobre l'ofensiva judicial contra el català a l'escola: "Havíem tingut alguna sentència preocupant en aquest àmbit i ara en tenim de positives que no posen en qüestió el model de la immersió. Que es demani atenció personalitzada no va en detriment del model general."

8. La nova etapa: "Jo parlava del pacte fiscal en el marc de la transició nacional. Ara som en una altra fase. Ens demanen més acceleració, però això acaba de començar, segueix el seu ritme amb les lleis i al creació de consells assessors i manté el seu rumb."

9. Sobre el diàleg amb el govern espanyol: "És un mandat, és al nostre programa, a l'acord amb ERC, a la declaració de sobirania i a l'acordada amb el PSC el 13 de març. Ens hi hem compromès. D'entrada volem que el repartiment de dèficit sigui més equilibrat i això només ho podem aconseguir amb el diàleg, no hi ha cap altra sortida."

10. L'entesa amb ERC: "El pacte, que és nou perquè fa 30 anys que no es feia, progressa adequadament. Com tot acord nou té les seves arestes, però funciona i no ha tingut cap desavinença important que l'hagi posat en perill."

stats