LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Política 31/05/2011

La retallada al departament de Salut serà del 6,5% i al d'Ensenyament del 7,4%

La retallada al departament de Territori i Sostenibilitat ascendeix al 24%, mentre que a les conselleries d'Empresa i Agricultura la reducció és del 23%. El Govern preveu tancar l'any amb un dèficit del 2,66%, mentre que l'Estat exigeix un 1,3%

S.gonzález / à.font
2 min
Mas-Colell lliura l'usb que contenen els pressupostos a la presidenta del Parlament

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El projecte de pressupostos del 2011 que ha presentat avui al Parlament el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, preveu una retallada en la despesa del departament de Salut del 6,5%. Del projecte se'n desprèn també que la retallada del departament d'Educació serà del 7,4%, mentre que arribarà al 10% al departament de Benestar i Família. "Hem estat prudents en l'estimació dels ingressos per evitar futures desviacions", ha dit el conseller durant la presentació dels comptes al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les retallades més importants seran al departament de Territori i Sostenibilitat (-24%), al d'Agricultura (-23,4%), al d'Empresa i Ocupació (-23%), de Presidència (20%) i a Economia i Coneixement (-17,8%). El departament de Cultura tindrà un pressupost un 15,6% inferior al de l'any passat, el de Benestar i Família baixa un 10%, Justícia un 8,9%, i Interior un 6,4%. Mas-Colell ha destacat que la despesa total serà de 26.654,5 milions d'euros, amb la qual cosa se situarà al nivell del 2007. "Si el 2007 teníem una Generalitat potent, al 2011 tindrem una Generalitat potent", ha etzibat el conseller.

El doble de dèficit

Tal i com ja havia anunciat Mas-Colell, la Generalitat, que no compta per ara amb els 1.450 milions d'euros corresponents al fons de competitivitat, incomplirà el sostre de dèficit de l'1,3% fixat per l'Estat per aquest 2011. Concretament se situarà en el 2,66%. "No partim d'un 2,4% de dèficit, sinó d'un 3,86%. No es pot pretendre complir un determinat objectiu si es ve d'un incompliment en el passat", ha assegurat el conseller, qui ha destacat que la Generalitat fa ara "l'esforç" que no s'ha fet abans. Mas-Colell ha assegurat que si l'Estat fos "corresponsable" i abonés a Catalunya els recusos que deu la Generalitat sí compliria els objectius amb un dèficit de l'1,26%.

Mas-Colell, ha presentat a la presidenta del Parlament, Núria De Gispert, els pressupostos de la Generalitat que ha definit com a "austers", "creïbles", que donen "prioritat a la despesa social" i amb "corresponsabilitat" entre la Generalitat i el govern espanyol. El conseller ha lliurat a De Gispert un document de més de 6.000 pàgines en un llapis de memòria, i ha explicat que informarà als grups parlamentaris sobre el contingut dels pressupostos i que després els consellers detallaran les xifres dels seus Departaments. Mas-Colell ha dit esperar que el procés d'aprovació de la Llei de Pressupostos "no sigui molt llarg".

stats