Política 07/09/2013

Mas avisa que només pot haver-hi consulta el 2014 si és "acordada o tolerada" per l'estat

El líder de CDC es compomet a pactar la pregunta i la data abans de final d'any i diu que les plebiscitàries tenen l'horitzó màxim del 2016

Ferran Casas
2 min
El partit encaixa les novetats amb prudència i ja es prepara per al judici

BellaterraEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest dissabte que "d'aquí a final d'any pactarem la data i la pregunta o preguntes de la consulta tal i com està pactat i si podem amb majories àmplies". Ha reiterat el calendari que ja va comprometre a l'ARA el president del grup parlamentari de CiU al Parlament, Jordi Turull, en una entrevista el passat juliol. La referència a "les preguntes" és una clau que s'ha d'interpretar en el marc del desgel amb Madrid, arran la reunió secreta que van mantenir Mas i Rajoy a la Moncloa el passat 29 d'agost, tal com va revelar l'ARA, i l'inici incipient de possibles negociacions sobre la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot plegat, ha dit, per fer la "consulta el 2014" i fer-ho dins d'un marc legal. Ha recordat que el Consell Assessor de la Transició Nacional n'ha identificat fins a cinc de marcs legals, entre ells fer la consulta d'acord amb la legalitat catalana si l'Estat no autoritza la consulta. Els altres quatre, ha fet notar, depenen de Madrid i el que només depèn de Catalunya, que és la llei catalana de consultes que s'aprovarà aviat, el podrien "tombar els tribunals igual que van fer amb un Estatut aprovat per la gent en referèndum".

En la seva intervenció davant el consell nacional de CDC a Bellaterra, amb el qual el partit del president obria el curs polític a quatre dies de la Diada, Mas s'ha esforçat a fer notar que ell no ha canviat en la seva posició i que ja abans de les eleccions del 25-N deia que unes eleccions plebiscitàries podien ser l'equivalent a una consulta. "Si no ens deixen preguntar als catalans el 2014, tal i com és la nostra intenció, optaré per unes eleccions en forma de consulta que com a màxim hauríem de fer al 2016", ha dit en referència al final de la legislatura.

Mas ha fet davant els consellers nacionals part de la seva intervenció en castellà perquè no se'l malinterpreti ni dins ni fora de Catalunya. L'Estat ha d'entendre, segons ell, quin és "el millor escenari per tots", que és de l'acord per tal que els catalans es puguin expressar. En la possibilitat d'unes plebiscitàries vetades per l'estat, ha dit, "no hi vull ni pensar què passarà".

Ha indicat que "tenim un instrument que és l'últim recurs" però que no és "l'escenari ideal" i que, en qualsevol cas, cal preparar "el país molt a fons". El president ha afirmat que arribat aquest punt cal triar entre enlairar-se o estimbar-se i ell opta per la primera opció.

Mas s'ha referit a la seva acció de govern en un clima econòmic advers i "amb un 20% menys de pastís per repartir" que, ha afirmat, ha intentat que no perjudiqui els que més ho necessiten. Ha fet una crida a recuperar la confiança mútua entre la ciutadania i els dirigents polítics, "perquè tots estem al mateix vaixell encara que cal respectar i no atacar qui vulqui remar en direcció contrària". "Hi ha una pèrdua de confiança clara i això ara és letal", ha afirmat el president abans de demanar un aplaudiment pel diputat de CiU Ferran Falcó, present al consell nacional, i la causa del qual s'ha arxivat per part del TSJC després de vuit anys d'imputació.

stats