El debat del dret a decidir

El Govern farà una nova llei de consultes per impulsar-ne una aquesta legislatura

La sentència del TC contra la llei de consultes del tripartit no evitarà que Catalunya tingui un marc legal pel dret a decidir. L'executiu de Mas impulsarà una nova llei que exclogui el referèndum i per tant, en principi, hauria de ser acceptada pel Constitucional

El Govern ha anunciat avui que elaborarà una nova llei de consultes que encaixi amb el marc legal vigent i permeti exercir el dret a decidir. Aquest difícil equilibri es pretén aconseguir evitant la paraula referèndum, que és competència exclusiva de l'Estat, segons la Constitutució, i per tant és l'Estat l'únic que els pot organitzar i autoritzar. El TC s'ha agafat a aquest argument per suspendre la llei de consultes del tripartit. El portaveu del govern Francesc Homs ha explicat que "es poden fer consultes sense demanar permís a Madrid".

La nova llei, que el Govern espera aprovar amb el suport d'ERC, regularà les consultes ciutadanes que ja preveu l'Estatut. Per fer-ho la Generalitat també haurà d'establir un cens diferent al cens electoral, compatible amb la llei de protecció de dades. L'objectiu de l'executiu és tenir la llei feta per si fa falta organitzar una consulta a finals d'aquesta legislatura sobre el concert econòmic. "Si descartéssim convocar-la, no faríem la llei", ha reblat Homs.


Més continguts de