Política 19/04/2012

Junqueras: "Si Mas avança cap a l'estat propi l'acompanyarem"

El líder d'ERC accepta l'Estatut del Parlament com a punt de partida si es té "la clau de la caixa" amb el pacte fiscal i Homs busca sumar el PSC i no ser de nou víctima dels incompliments

Ferran Casas
2 min
Mas i Junqueras s'han reunit al Palau de la Generalitat / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha estat el primer líder català que ha passat pel despatx del president de la Generalitat, Artur Mas, per abordar la posició catalana en la negociació del pacte fiscal amb Madrid, que el cap de l'executiu vol posar formalment damunt la taula del seu homòleg espanyol abans de l'estiu. Ho ha fet amb voluntat d'acompanyar el govern "per avançar cap a l'estat propi".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ha explicat que el contingut de la trobada ha estat eminentment econòmic i per això mateix s'han abordat els pressupostos de la Generalitat, que s'hauran d'adaptar a les noves retallades de Mariano Rajoy, i "l'espoli fiscal" que pateix Catalunya. El líder d'ERC ha explicat que la gran línia vermella que planteja el seu partit és que Catalunya "tingui la clau de la caixa" i ha acceptat com a possible punt de trobada la proposta de l'Estatut de l'any 2005, que apostava pel "concert econòmic solidari" però que es va retallar en la tramitació a Madrid.

"No participarem en cap regateig de 100 milions amunt o avall perquè tenim les de perdre. Espanya incompleix tots els pactes als quals arriba", ha afirmat.

Però la reunió (o si més no la roda de premsa posterior a Palau) no només ha abordat el pacte fiscal, una empresa en la qual tant CiU com ERC hi tenen poques esperances, malgrat que ho consideren prioritari. La política d'aliances de CiU, que fins ara ha estat marcada pels acords amb el PP tot i les tensions dels darrers dies arran de la presentació dels pressupostos de l'Estat, també ha tingut un espai destacat a l'agenda la política de pactes. "Tots els escenaris de pacte són possibles i no se'n pot descartar cap", ha afirmat. Junqueras ha afirmat que el seu partit "acompanyarà" Artur Mas si avança cap a l'estat propi. Triar socis és, però, qüestió del govern, segons ell.

A Junqueras li ha donat rèplica el portaveu del Govern, Francesc Homs, que ha admès que la llei de consultes i els pressupostos també han estat a l'agenda de la reunió, que ha durat gairebé una hora i mitja. Ha coincidit amb Junqueras en el fet que el punt determinant és "tenir la clau de la caixa", més encara vistos els incompliments de Madrid "amb governs catalans de tots els colors". El portaveu ha afirmat que amb ERC, Mas ha parlat de la manera com es pot ampliar el suport al pacte fiscal. Un cop sabut el suport d'ERC i ICV als treballs de la comissió del concert, el que cal ara és "buscar fórmules" per sumar el PSC i s'ha mostrat obert a parlar amb tots els grups en el tràmit d'adaptació dels pressupostos catalans a les retallades de Rajoy. Sobre la possibilitat de presentar una esmena a la totalitat al pressupost espanyol pels incompliments amb els pagaments amb Catalunya, ha reiterat que aquest és un assumpte competència del grup parlamentari a Madrid, però que és evident que no s'està en condicions de donar-los suport de cap tipus.

stats