Política 06/11/2013

Mas: "No són els pressupostos ideals, esclar que no"

El president replica les crítiques dels líders de l'oposició a uns comptes poc clars i antisocials i a una consulta "il·legal"

Ferran Casas
2 min
Artur Mas, avui al Parlament / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, no ha aclarit aquest dimecres d'on sortiran els diners de la venda dels patrimonis i les privatitzacions que es contemplen als pressupostos que ahir va presentar el Govern. "No són els pressupostos ideals, esclar que no", ha admès Mas abans de donar valor al fet que, a diferència del que passava amb el tripartit, la despesa social, els 71% del total, té més pes que mai en els comptes. "Estem tirant del carro com ningú" a l'hora de sortir de la crisi, ha indicat el cap de l'executiu, i això és el que permet "no fer noves retallades" malgrat la imposició d'un dèficit de l'1% "injust".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

David Fernàndez, de la CUP, ha criticat l'opacitat dels pressupostos, que no aclareixen d'on sortiran els diners previstos per a les vendes de patrimoni i les privatitzacions, i Joan Herrera, d'ICV-EUiA, s'ha qüestionat si són els que el país necessita i ha criticat que es dilatin pagaments a les entitats, "però no a Abertis". Per Alícia Sánchez-Camacho, del PP, els pressupostos són "antisocials" i el govern, "inexistent".

Per Pere Navarro, del PSC, els pressupostos no són gaire diferents dels del 2011, els de "les retallades" de CiU i el PP, i la pròrroga del 2013 també ha suposat un ajust important. Navarro ha carregat contra les vendes i les privatitzacions i el president li ha retret que el govern del PSOE volgués vendre Aena.

Oriol Junqueras, d'ERC, ha defensat els comptes pels nous impostos que introdueixen i perquè prioritza les despeses socials i el creixement amb 7 milions, per exemple, per la millora de la productivitat. Mas s'ha felicitat de l'acord, "que és positiu per al conjunt del país", tot i que l'acord "no ha estat fàcil per a ningú".

Albert Rivera ha volgut saber què vol dir fer la consulta "sí o sí". En aquest punt, Mas ha reiterat la necessitat que l'estat faciliti la celebració, però si això no passa caldrà fer servir "uns altres marcs legals" per poder preguntar als catalans quina relació volen tenir amb Espanya. El cap de l'executiu ha dit que el problema no és de marcs legals, "sinó de voluntat política". Sánchez-Camacho ha afirmat que el govern espanyol està disposat a dialogar, "però no acceptar el xantatge".

stats