XOC CATALUNYA-ESPANYA
Política 09/05/2012

Comença el pols institucional Mas-Rajoy

El Govern fa camí per dur l'executiu espayol al TC, però la Moncloa per ara ni s'immuta

Ferran Casas
2 min
BONA SINTONIA Mas va combinar els missatges de fermesa amb l'elogi a Rajoy, a qui coneix des de fa 15 anys i de qui va dir que és "cordial i afable".

BarcelonaEl ple del Parlament de Catalunya està convocat aquest dimecres a primera hora. A l'igual que en les darreres sessions, Artur Mas i Alícia Sánchez-Camacho hi exhibiran la seva manca de sintonia. El trencament formal, però, encara no s'ha produït. Ni ella vol quedar-se sense les fotos i la influència ni ell considera que es pot permetre encara el luxe d'actuar com si no necessités el PP català i, sobre tot, a Mariano Rajoy i les seves bestretes que permeten pagar nòmines. Encara que sigui amb els diners dels catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern de CiU sí que s'ha permès, però, obrir la via del plet jurídic contra l'Estat com un pas més en l'escalada de tensió amb l'executiu de Rajoy, que no ha complert les expectatives que els nacionalistes hi tenien dipositades. La invasió de competències que impliquen les retallades en sanitat o educació que Rajoy ha imposat a les comunitats per complir amb els objectius de dèficit ha provocat que l'executiu demani dictamen al Consell de Garanties Estatutàries. És el pas previ per recórrer al TC, cosa que ja ha fet el lehendakari basc Patxi López. Ell sí que està disposat, amb el concert a la butxaca i el carnet socialista a la boca, a enfrontar-se obertament amb Rajoy.

A Madrid, però, prefereixen no donar encara importància a l'enuig de CiU i minimitzen les queixes de Mas. Després d'exhibir una i altra vegada un compromís (més verbal que factual) amb Catalunya, el govern espanyol segueix negant l'ofec financer (i fins i tot el dèficit fiscal català) i es mostra confiat en que el pols institucional de Mas a Rajoy quedarà en no res.

Per llegir tota la informació sobre els acords del Govern cliqueu aquí i per conèixer al detall la reacció de l'executiu del PP aquí.

stats