Política 26/11/2014

Junqueras trasllada a Mas que "es trobaran" per buscar la fórmula "que sumi més"

El president desitja "encert" a ERC per encarar "l'oportunitat", diu que de la seva proposta "se'n pot parlar" i la CUP alerta contra la reducció de la "pluralitat" de l'independentisme

Ferran Casas / Oriol March
2 min

BarcelonaArtur Mas i Oriol Junqueras, líder d'ERC i principal interpel·lat per la proposta de 'llista de país', han tingut aquest dimecres al matí un intercanvi a la sessió de control. Junqueras ha mostrat un to calculadament conciliador i, sense deixar de projectar alguna ombra a l'entorn de la 'llista de país', sí que ha mostrat predisposició a parlar-ne: "L'objectiu és sumar i buscar la fórmula que maximitzi l'independentisme, i no sumar-ne uns quants, sinó com més millor, i ens trobarem", ha afirmat el republicà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El republicà ha afirmat la seva disponibilitat i la d'ERC "al diàleg i als acords" i la necessitat de "connectar amb tothom", també amb els que no se senten interpel·lats per l'independentisme. En qualsevol cas ha celebrat la proposta de Mas, sobre la qual ERC vol negociar, "perquè és un pas endavant en la línia en la qual hem treballat sempre". El líder de CiU li ha desitjat encerts, "perquè això és el que pot desencallar l'oportunitat que tenim i que no havíem tingut durant molt temps". Junqueras, que dimarts va ser al Fórum, ha convidat Mas a la seva conferència. Si l'agenda l'hi permet, el president anirà a sentir el full de ruta del líder republicà.

El president de la Generalitat busca també que, d'una forma o una altra, la CUP doni suport a la seva proposta de 'llista de país', i per això ha demanat a la formació de l'esquerra independentista "que hi pensin amb calma" i ha recordat que la llista liderada per ell "no és l'única sortida, i si n'hi ha d'altres, en podem parlar entre tots".

La seva prioritat és que "la llista sumi més", perquè a fora "ningú ens espera", i o una Catalunya independent ho posa "molt fàcil o ens tancaran portes". Quim Arrufat ha qüestionat que la fórmula unitària serveixi per maximitzar resultats i ha denunciat que "es congeli l'agenda social". "Enlloc està escrit que llista única sigui l'única fórmula. Vol dir que reduir la diversitat de l'independentisme suma? No és molt reduccionista?", s'ha preguntat de forma retòrica el diputat de la CUP.

Ha criticat també que "no es parlés de res social, com ara la pobresa energètica o els desnonaments". Mas li ha replicat que sí que va apuntar alguna cosa, però que "en els propers temps" ho farà més a fons amb una aportació "en temes socials, econòmics i de transparència, serveis públics i bona governança".

Al seu torn, Miquel Iceta ha criticat que la proposta de Mas enterri la legislatura i deixi al marge els catalans no independentistes, mentre que Alícia Sánchez-Camacho, del PP, ha tibat l'ambient amb Mas, que l'ha acusat de solucionar els problemes recorrent a la Fiscalia.

stats