Política 20/08/2012

Mayor Oreja sobre el tercer grau a Uribetxeberria: "Estem alimentant un procés de ruptura, estem en la mala direcció"

L'exministre de l'Interior carrega contra el govern del seu partit i considera que "s'ha reforçat" l'esquerra abertzale per guanyar les autonòmiques basques

Joan Rusiñol
1 min
L'eurodiputat Mayor Oreja i tot el PP van votar-hi en contra.

MadridJaime Mayor Oreja, exministre de l'Interior en els governs d'Aznar, ha carregat aquest dilluns contra el govern del PP, el seu partit, per la decisió de concedir el tercer grau al pres d'ETA Iosu Uribetxeberria. Segons ha dit en una entrevista a la cadena COPE, la qüestió de fons no és de "legalitat" perquè l'executiu espanyol té marge de "discrecionalitat". Per ell, el problema és un altre: "Estem alimentant un projecte de ruptura, estem en la mala direcció", ha assegurat diverses vegades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'anàlisi del cap de files dels populars al Parlament Europeu, i exlíder del partit a Euskadi, posa l'accent en les pròximes eleccions autonòmiques basques. Assegura que decisions com el canvi penal al segrestador de José Antonio Ortega Lara "animen" l'esquerra abertzale, que no diferencia d'ETA. "És la primera vegada que una organització totalitària pot guanyar unes eleccions" a l'estat espanyol, ha afirmat. Per Mayor Oreja, aquesta és la finalitat última de la fase del procés de pau actual, que segueix "l'estela" de la negociació oberta per José Luis Rodríguez Zapatero. Els últims passos que ha fet el ministre Jorge Fernández Díaz "els enforteix i els fa guanyar posicions per al moment definitiu".

Si EH Bildu guanya, l'exministre de l'Interior creu que plantejarà un "desafiament" a l'Estat que evidenciarà una "crisi de la nació" espanyola. Creu que si els abertzales tenen prou vots per governar dibuixaran una situació d'independència com la de Kosovo i que si torna el PNB a l'executiu de Vitòria, la via que s'obrirà serà semblant a la d'Escòcia.

stats