Política 06/09/2012

Merkel anima Rajoy a seguir amb les reformes però nega que li hagi imposat més deures

La cancellera alemanya s'ha reunit amb Mariano Rajoy, que encara es rumia si demanarà el rescat

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy i Merkel a la Moncloa / EFE

MadridMariano Rajoy ha rebut una embranzida important: el suport incondicional de la també conservadora Angela Merkel. La cancellera alemanya, de visita a Madrid, s'ha declarat "impressionada" aquest dijous per les reformes que estan fent el govern de Mariano Rajoy i les comunitats autònomes. Segons ha dit en una compareixença de premsa amb el president espanyol, els ajustos "van pel camí correcte" i recorda "per experiència" que no donen resultats immediats. Durant la trobada empresarial hispano-alemanya que s'ha fet aquest matí a la Moncloa s'ha recordat que el país germànic ja va fer dràstiques retallades i canvis de fons ara fa deu anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Merkel ha esquivat valorar la decisió del BCE sobre la compra de deute sobirà (Mario Draghi ha comparegut minuts abans que ells), però ha recordat que es tracta d'una institució "independent" i que als polítics els toca prendre decisions com les que –segons diu– pren Madrid. Ha animat els estats a seguir fent els "deures polítics". Per reforçar la sensació que ella no imposa deures als governs europeus, ha afirmat que no han "comentat possibles condicions" a un nou eventual rescat europeu.

Ha passat de puntetes, però, a l'hora de denunciar que el diferencial que paguen alguns estats europeus per finançar-se no es correspon "a fonaments econòmics", com reitera constantment el president del govern espanyol.

Rajoy es pensa si demana el rescat

Mariano Rajoy ha reiterat davant la cancellera el "compromís i determinació" de seguir amb l'agenda reformista per convicció, no pas per imposició exterior. Ara bé, ha afirmat que "no hi ha cap novetat" en el rescat parcial que tothom dóna per fet. Ha evitat concretar nous passos en el seu full de ruta. Només s'ha limitat a esvair la por sobre canvis de fons –com aventura l'oposició d'esquerres– en el sistema de pensions. Ha dit que no té "cap intenció de canviar l''statu quo' en aquest moment".

Els dos mandataris s'han compromès a demostrar als mercats que l'"euro és part nuclear del projecte europeu".

El dinar i l'expectació mediàtica

La reunió ha començat passada la una del migdia i la compareixença davant la premsa s'ha endarrerit respecte a l'hora prevista. Abans, els dos dirigents han volgut esperar-se a conèixer el missatge que, des d'Alemanya, feia el president del BCE, Mario Draghi. Merkel i Rajoy han compartit dinar –pastís de verdures, filet amb formatge cabrales i gelat de xocolata amb menta i fruites del bosc, un àpat regat amb vins espanyols– per analitzar la situació de l'economia espanyola i els reptes de la zona euro. L'expectació mediàtica ha estat durant tot el dia màxima: uns 300 periodistes i reporters gràfics acreditats, una xifra insòlita que ha obligat la Moncloa a limitar a un representant per mitjà la presència a la sala de premsa.

stats