Política 28/06/2015

MES debat si concorre al 27-S amb ERC o amb la confluència d'ICV i Podem

La nova presidenta del partit que aplega els exsocialistes sobiranistes es declara independentista, i demana sis mesos de marge al full de ruta per veure si un nou govern espanyol accepta un referèndum d'independència

Ara
2 min
Magda Casamitjana (MES), amb Cesc Iglesies (ERC) darrere / ACN

BarcelonaMES-Moviment d'Esquerres, partit dels exsocialistes sobiranistes, debat si concorrerà a les eleccions del 27-S al costat d'ERC o bé si mirarà de sumar-se a la confluència d'ICV amb Podem. Així ho ha anunciat aquest diumenge la nova presidenta de la formació, l'exalcaldessa socialista de Roses Magda Casamitjana, que també ha admès que "l'opció més natural" és que concorrin al costat d'ERC, com han fet a les eleccions europees, i en la majoria de casos a les eleccions municipals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Catalunya Ràdio, Casamitjana ha afirmat que amb el precandidat d'ICV, Joan Coscubiela, MES se sentiria "còmode" perquè defensa el dret a decidir i pel seu "prestigi". No, en canvi, amb Albano Dante Fachin, candidat de Podem, perquè considera que no és el líder que ara necessita Catalunya, pel seu "tarannà de bronca". I pel que fa a la líder de Procés Constituent, Teresa Forcades, li ha retret que vulgui excloure Convergència del procés sobiranista: "Estem convençuts, digui el que digui Forcades, que sense CDC el procés és impossible. Si volem ser independents, sense CDC no ens en sortirem".

Sis mesos de marge

Casamitjana, escollida presidenta de MES aquest dissabte després de la sortida de Jordi Martí –ara gerent de l'Ajuntament de Barcelona a proposta de l'alcaldessa, Ada Colau–, s'ha confessat independentista, però ha demanat revisar el full de ruta unitari perquè substitueixi les referències a la independència per la sobirania. Pensa que seria la via per eixamplar al màxim els suports al full de ruta.

Ha demanat sis mesos de marge per fer passar la prova del cotó democràtic a un eventual nou govern espanyol. Per això, creu que si bé l'endemà mateix del 27-S, si hi ha una majoria sobiranista al Parlament, cal iniciar de forma unilateral el procés constituent català, també cal deixar oberta la porta a un referèndum d'independència acceptat per un eventual nou executiu espanyol en un termini màxim de sis mesos. "No demanem permís, volem que ens diguin que no per anar a Europa a dir que fins aquí hem arribat", ha defensat.

stats