DRET A DECIDIR
Política 27/05/2014

El president de Metroscopia assegura que els independentistes "de veritat" són només el 22%

José Juan Toharia conclou que el sobiranisme no ha avançat aquestes eleccions europees

Ara / Efe
2 min
El president de Metroscopia, José Juan Toharia (a la dreta) aquest dimarts en un esmorzar informatiu del Fòrum Europa / EFE

MadridEl president de l'empresa de Sondejos Metroscopia, José Juan Toharia, considera que el sobiranisme català no ha avançat malgrat les dades electorals i ha assegurat que els independentistes "de veritat" no són més del 22 per cent. En un esmorzar informatiu organitzat pel Fòrum Europa i en què també ha participat el president de l'Institut d'Estudis Socials i sociòleg de referència del PP, Pedro Arriola, Toharia ha considerat que "la meitat" dels que es consideren ara independentistes són "neoconversos".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, ha recorregut a l'argument identitari per apuntar que dos terços de la població catalana es defineix com a catalana i espanyola i per això "jugar la carta excloent és un error històric que va contra el sentit de la societat". A l'hora de mesurar el pes del sobiranisme a les eleccions europees, aquest sociòleg ha recordat d'una banda que en aquests comicis la participació és menor que en altres, i ha apuntat que els vots de CiU i ERC sumen el 45,5%. Ha obviat, però, l'electorat sobiranista que ha optat per formacions com ICV-EuiA, Podem, Primavera Europea (Compromís) o EH Bildu.

El problema del PSC, les baralles internes

En el cas del PSC, atribueix la derrota electoral al fet que els seus dirigents fa temps que estan "barallant-se" sobre si són o no sobiranistes i si donen suport o no a la consulta, i ha apuntat que els socialistes catalans "reflotaran" quan "es molestin" a mirar les enquestes.

Arriola, per la seva banda, ha admès que a Catalunya hi ha "un problema" , però a l'hora d'analitzar els resultats ha fet èmfasi en el fet que la participació –tot i haver augmentat deu punts i mig a Catalunya– continua sent baixa. El sociòleg del PP ha criticat l'estratègia del president de la Generalitat, Artur Mas, que en la seva opinió va decidir impulsar el procés sobiranista i avançar dos anys les eleccions del 2012 després de veure la majoria absoluta del PP, que, en conseqüència, ja no necessitava CiU per governar.

stats