Política 28/11/2012

Felipe González: "Si Catalunya té la temptació de separar-se, m'agradaria que comptessin amb la meva opinió"

Felipe González, Miquel Roca, María Dolores de Cospedal i Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón han debatut sobre el model d'estat

Joan Rusiñol
2 min
L'expresident del govern espanyol Felipe González i Miquel Roca / JUANJO MARTÍN / EFE

MadridCasualitat o no, només tres dies després de les eleccions al Parlament de Catalunya, la fundació de l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra ha aplegat a Madrid polítics en actiu i d'altres que ja estan apartats de la primera línia de gestió per debatre sobre l'organització territorial de l'Estat. Amb accents molt diversos, tots han advocat per no trencar les cartes i reformar el model autonòmic actual des del "consens". Aquesta ha estat la paraula més repetida: recuperar el "pacte, el diàleg" per posar a punt el sistema vigent. No hi ha hagut un pacte al 100% sobre la manera de fer-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El problema el té Espanya", han coincidit a afirmar l'expresident espanyol Felipe González i el ponent constitucional i exportaveu de CiU al Congrés Miquel Roca. "Hem confós descentralització amb centrifugació" del poder, ha advertit l'exlíder socialista. Per ell, no és un problema de "quantitat" sinó de "qualitat": repensar quines competències té cada comunitat i quines eines de "cohesió" manté el govern de Madrid. "Per què no repensar seriosament l'Estat?", s'ha preguntat.

Dret a decidir

El debat ha derivat, en la seva part final, en el dret a decidir. González ha reclamat que "si Catalunya té la temptació de separar-se, m'agradaria que comptessin amb la meva opinió", perquè, segons ha dit, ell sentiria "amputada" part de la seva "identitat". Admet que hi ha un "xoc de legitimitats". Roca, en canvi, ha recordat que és la Constitució qui estableix que siguin els ciutadans d'una comunitat els que regulin el seu autogovern. En canvi, l'expresident espanyol i la representant del PP, María Dolores de Cospedal, han defensat que la sobirania –i la capacitat de votar– radica en tota la ciutadania espanyola.

Roca, que ha defensat l'"esperit" de la Constitució del 1978, ha posat l'accent en la incomoditat de Catalunya en aquest model, després del cop de porta del Constitucional a l'Estatut del 2006. "L'ambició que es volia conduir constitucionalment segueix allà. Toca resoldre-ho".

Herrero y Rodríguez de Miñón, que ha defensat la identitat catalana com una "riquesa" d'Espanya, s'ha mostrat contrari a introduir el debat federal per no afegir confusió a la situació actual. Ell ha apostat per un gran pacte entre el PP, el PSOE, IU i els nacionalistes catalans i bascos per reformar el model, pactant lleis sense necessitat d'obrir el meló constitucional

Tot els ponents han afirmat que la "crisi institucional" és anterior a l'econòmica, que no n'és una conseqüència. Com ha dit la secretària general del PP, la crisi econòmica s'ha limitat a fer com la "marea", que quan baixa deixa veure els problemes de fons. Cospedal, a diferència dels altres, també ha posat el fre de mà a l'hora de reformar el text constitucional i ha assegurat que el pacte és possible dins de la carta magna actual. Segons ha dit, quan les coses funcionen "raonablement bé", és millor no tocar-les.

stats