Política 06/09/2015

La Fiscalia arxiva la causa contra la Generalitat per haver encunyat moneda catalana

En el seu moment, el Govern va argumentar que es tractava de proves commemoratives per al Tricentenari

Efe
2 min
Exemplar de l'euro català publicat per 'El Mundo'

BarcelonaLa Fiscalia de l'Audiència Nacional ha arxivat les diligències que va obrir per investigar la Generalitat per un presumpte delicte de falsificació de moneda en relació amb la fabricació i l'emissió de monedes de la "República Catalana".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat fonts fiscals, la Fiscalia ha decidit arxivar la investigació, oberta el novembre passat, després de rebre els informes pertinents i en no trobar indicis de delicte, per la qual cosa no ha arribat a judicialitzar el cas. Les diligències es van obrir arran d'un escrit del Ministeri d'Economia en el qual es denunciava que la Generalitat podria estar encunyant moneda pròpia, fora del curs legal, i de disseny molt similar a l'euro.

En el seu moment, la Generalitat va argumentar que es tractava d'unes monedes de prova commemoratives del Tricentenari de la Diada i que se n'havien encunyat poques. Com a mostra, va enviar a la Fiscalia només una d'aquestes monedes.

Segons va informar el diari El Mundo, la Generalitat hauria tingut la intenció d'encunyar 45.000 monedes d'un euro i de dos euros i, segons la denúncia del Ministeri d'Economia, haurien passat com a bones en sis dels set comerços en els quals es van fer servir per pagar. Prèviament, aquest diari havia publicat que a finals d'agost del 2014 van arribar a Barcelona les primeres 45.000 monedes encarregades per la Generalitat i que de les de dos euros se'n van encarregar 10.000 unitats a una fàbrica xinesa.

Aquesta iniciativa respondria a un acord signat entre la Generalitat i el Gremi de Filatèlia i Numismàtica "per a l'emissió de la Col·lecció Filatèlica i Numismàtica Commemorativa del 300è aniversari de la Diada Nacional de Catalunya".

En nom de la Generalitat, l'acord va ser subscrit pel secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana i Rovira, i pel representant del Gremi de Filatèlia i Numismàtica, Alejandro Serrat.

stats