Política 14/07/2012

Montilla avisa que la crisi afavoreix el creixement de l'independentisme

L'expresident recorda que a Catalunya existeix la percepció que els recursos que es paguen a l'Estat no retornen

Efe
2 min
L'expresident José Montilla a 'Els matins' de TV3

BarcelonaL'expresident català i senador del PSC, José Montilla, ha advertit que la crisi econòmica ha contribuït a fomentar la desafecció cap a la política i els polítics en el conjunt d'Espanya i, a Catalunya, el sentiment independentista. Montilla ha fet aquesta reflexió en una entrevista amb Efe en la que s'ha referit a la situació del PSOE descartant que existeixi divisió interna i ha assegurat que, en cap cas, es postularia com a candidat a la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El senador del PSC ha considerat que la crisi no només ha provocat més desafecció sinó també crítica i fins i tot "hostilitat", cosa que, segons el seu parer, no només ha passat a Espanya. A Catalunya, a més, existeix "la percepció de que una part important dels recursos que es paguen no es queda en l'ús intern", ha continuat Montilla per a qui "en moments de crisi, quan hi ha moltes necessitats, aquest sentiment s'accentua". "És la percepció del 'no bon tracte del contracte'", ha remarcatt, en al·lusió a la relació de Catalunya amb la resta de l'Estat.

Preguntat per si el Govern d'Artur Mas està contribuint a aquest sentiment, ha respost que les formacions polítiques -inclosa CiU i en un exercici que no sap "si és legítim o no"- tracten "d'aprofitar-se de les circumstàncies que els toquen viure". Montilla s'ha mostrat "moderadament optimista" sobre la possibilitat que la reforma del Senat vegi la llum en aquesta legislatura perquè, ha explicat, a diferència d'intents anteriors, el PP "està disposat a tirar-la endavant". "De fet, sense el seu concurs" -ha reconegut- "no hauria estat possible" l'acord dels grups parlamentaris per a la posada en marxa de la ponència constituïda en el si de la Comissió de Reglament de la cambra que elaborarà, abans de juliol de 2013, un informe sobre la reforma. "Moderadament, sóc optimista. Moderadament perquè sóc realista, no sóc un ingenu, però espero que es pugui arribar a un acord", ha explicat.

Respecte al PSC, ha destacat que la celebració de primàries va ser acordada en l'últim congrés del partit i s'ha remès a la seva convocatòria per conèixer "quants possibles candidats" hi haurà, "perquè en aquest moment el que hi ha són persones que no es descarten, però això no vol dir necessàriament que vagin a ser candidats".

stats