INCOMODITAT DEL PSC AMB L'INDEPENDENTISME
Política 14/02/2011

Montilla veu inadmissible que el Parlament debati la llei d'independència de Laporta

El primer secretari del PSC admet que el partit s'ho juga tot a les municipals, que "no són unes eleccions més"

Núria Martínez
2 min

BarcelonaL'expresident de la Generalitat i primer secretari del PSC afirma en una carta adreçada als militants del partit que "no és admissible que el Parlament accepti debatre en el Ple una Proposició de Llei que se situa fora de la Constitució i l'Estatut vigents". Ho diu en relació a la Proposició de LLei sobre la independència que ha presentat la Solidaritat de Laporta. Alhora, diu que "tampoc és admissible defensar la independència com la solució als problemes derivats de la crisi, del dèficit públic, o de les finances públiques", i considera que "un principi per a ser respectats és la seriositat". L'expresident també assegura que "els polítics que utilitzen la independència per simplificar els problemes econòmics del país és per falta de rigor o per utilitzar les aspiracions nacionals per evitar parlar d'altres temes". "Els reptes econòmics de Catalunya es resoldran amb més interdependència, interconnexió i internacionalització. Renunciar a liderar, canviar i influir a Espanya donant-li l'esquena és una gran ingenuïtat", afegeix Montilla.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, i pel que fa a les municipals del mes de maig, admet que "no són unes eleccions més" i que "poden marcar el futur del PSC com a organització política amb vocació majoritària". L'expresident, alhora, reconeix ser conscient de l'impacte del resultat de novembre pesa molt encara, i que "la gravetat de la crisi i el conjunt de reformes del govern espanyol són doloroses, difícils i dures." A més, el primer secretari es proposa tres objectius a assolir després del 22 de maig que són "mantenir la condició de primer partit de Catalunya pel que fa a la gestió de les polítiques públiques locals, revalidar la identitat com a partit municipalista, i per últim, mostrar senyals de renovació de l'oferta socialista".

Finalment, Montilla es refereix a l'endeutament de Catalunya respecte l'Estat i considera que "mai havia provocat tanta polèmica interessada i irresponsable". Afirma que és "a causa de la catalanofòbia d'alguns sectors de la política per motius electoralistes, i per l'intent del govern català de fixar en l'opinió pública que les retallades pressupostàries que vindran, especialment les socials, tenen dos culpables: l'anterior govern de Catalunya i el govern de Zapatero." A més, apunta que "si han d'augmentar-se els impostos, o si ha de retallar-se un o un altre servei són decisions del govern actual. No és responsabilitat de ningú més". Així, exculpa l'Executiu que va presidir l'última legislatura, a més del govern espanyol.

stats