Política 06/10/2011

Montilla: "El pacte fiscal no té encaix ni a l'Estatut ni a la Constitució"

El primer secretari del PSC, des Madrid, que Espanya ha "d'avançar pel camí federal". Cap ministre del govern Zapatero ha assistit a la seva conferència.

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl primer secretari del PSC i expresident de la Generalitat, José Montilla, ha defensat en un esmorzar informatiu a Madrid la necessitat que Catalunya segueixi en el model de finançament actual, comú per a totes les comunitats menys les de règim foral. Montilla ha assegurat que la proposta de pacte fiscal del president Artur Mas "no té encaix a l'Estatut ni a la Constitució". A l'acte, a diferència d'altres ocasions, no hi ha assistit cap ministre del govern espanyol. Hi havia dirigents socialistes com el secretari general del grup parlamentari, Eduardo Madina; el secretari d'Organització, Marcelino Iglesias; i exministres com Carlos Solchaga –que ha presentat la conferència– i José Barrionuevo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder dels socialistes catalans ha assegurat que el sistema pactat entre ell i el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, és bo perquè "aporta més recursos" i compensa les comunitats, com Catalunya, que fan un esforç de solidaritat superior. Segons ha dit, és molt millor que el model que van pactar l'any 2000 els expresidents Jordi Pujol i José María Aznar. Ha subratllat que el model actual admet revisió al cap de 5 anys i que ell no descarta "incorporar" nous elements al sistema actual. Montilla creu que es "generen falses expectatives" quan, segons el seu parer, CiU barreja pacte fiscal i crisi econòmica.

En la seva intervenció, Montilla ha apostat perquè Espanya faci un "gir federal" que ha de començar per un pacte entre Madrid i Barcelona per recuperar les parts de l'Estatut escapçades pel TC. Ha alertat que els intents de repensar el model autonòmic en sentit "patriòtic", com va dir el president del Congrés José Bono, pot donar ales al projecte "ambigu i difús" dels "nacionalismes perifèrics, que, per convicció, no són federalistes". Ha assegurat que el PP ho tindrà "difícil" per a impulsar una "regressió autonòmica" perquè hi haurà barons del partit que no li ho permetran:""Hi haurà contestació interna", ha dit.

stats