Política 01/12/2011

Montilla és designat senador pel Parlament enmig de la polèmica pel seu nomenament

L'expresident i Iolanda Pineda han rebut 106 vots a favor, 10 abstencions i 8 vots en contra, i seran els senadors que menys vots han rebut de la cambra catalana aquesta legislatura

Acn
2 min

BarcelonaL'expresident de la Generalitat, José Montilla, ha estat designat senador pel Parlament aquest dijous. El nomenament arriba enmig de la polèmica sobre la conveniència que un polític que ha estat la primera figura institucional de Catalunya hagi de ser després designat senador. De fet, Montilla i Iolanda Pineda -l'altra candidata socialista- han rebut 106 vots favorables al seu nomenament, 8 en contra i 10 abstencions. Això convertirà l'expresident i l'exalcaldessa de Salt com els senadors escollits des de la cambra catalana que menys vots han rebut aquesta legislatura, ja que els candidats de CiU, PPC i ICV-EUiA han estat designats per 117 vots favorables, 3 en contra i 3 abstencions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La votació ha estat secreta, d'acord amb el que s'estableix al reglament del Parlament. Però les xifres del resultat evidencien que no tots els diputats han seguit les intencions de vot que havien anunciat els seus partits. CiU, PSC, ICV-EUiA i PPC havien dit que atorgarien el seu vot favorable al nomenament dels dos socialistes. Des d'ERC havien explicat que volien abstenir-se, i Solidaritat i Ciutadans tenien la intenció de votar-hi en contra. Els números, però, no quadren. 

A les files d'Esquerra, aquest dijous eren nou diputats, ja que Joan Puigcercós no hi era. Per tant, algun membre d'algun altre grup ha deixat de votar a favor per abstenir-se, completant així les 10 abstencions. El cas dels vots contraris, però, encara és de més difícil resolució. A la bancada del grup mixt només hi havia Uriel Bertran, Joan Laporta i els tres diputats de Ciutadans. Això podria sumar cinc sufragis contraris a la designació, però s'han registrat vuit vots en contra. Així doncs, tres diputats més d'altres grups que haurien d'haver donat el seu suport al nomenament han acabat prement un botó diferent al que recomanava el seu partit.

stats