Política 29/11/2011

Tots els partits excepte PSC i ICV critiquen la decisió de fer senador l'expresident Montilla

El grup convergent votarà a favor de la proposta del PSC “per respecte a la seva decisió”, tot i que considera que aquest fet “disminueix la figura de la presidència de la Generalitat”

Guillem Genovès
2 min

BarcelonaLa decisió del grup parlamentari del PSC de proposar l'expresident de la Generalitat José Montilla com a membre del Senat per a aquesta legislatura ha sigut criticada per bona part dels partits a la compareixença dels grups al Parlament d'aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Convergència i Unió no veu amb bons ulls la proposta del PSC de fer membre del Senat l'expresident José Montilla, ja que aquesta decisió “disminueix la figura de la presidència de la Generalitat”, tal com ha declarat el portaveu del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull. Per aquest motiu, Turull ha assegurat que "això" el seu grup “no ho hauria fet mai i no ho farà mai”. No obstant, CiU no vol trencar el “pacte no escrit de respecte cap a la proposta de membres per al Senat de la resta dels partits” que conformen el Parlament.

ERC, de la mà de la seva portaveu parlamentària, Anna Simó, ha considerat que per “qüestió de rang i de prestigi” de la institució de la Generalitat, un expresident no hauria d'esdevenir senador. Per aquest motiu, Simó ha anunciat que el seu partit s'abstindrà a la proposta del grup socialista que es votarà al Parlament.

Laia Bonet, portaveu adjunta del grup parlamentari del PSC, s'ha volgut defensar de les crítiques assegurant que enviar al Senat “persones que creuen en la institució” és una decisió “digna”. Bonet ha defensat aquesta posició amb l'argument que “en un moment de riscos d'involució de les autonomies”, el seu grup parlamentari vol dotar el Senat de la “força que ha de tenir aquesta institució en un estat federal”.

Qui no ha volgut entrar a valorar la decisió del PSC ha sigut la portaveu del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Dolors Camats, tot i que ha declarat que la “sorprèn”. Per aquest motiu, Camats ha anunciat que el seu grup votarà a favor de la proposta del partit socialista, ja que “cada grup parlamentari ha de proposar per al Senat la persona que cregui més convenient”.

Pel que fa als partits que conformen el grup mixt, Alfons López Tena, per Solidaritat, ha anunciat que proposarà una modificació de llei de l'Estatut dels Expresidents de la Generalitat, per tal que aquests "perdin totes les retribucions que els pertoquen" si decideixen exercir un altre càrrec a les institucions públiques. Ciutadans, de la mà d'Albert Rivera, ha qualificat la decisió del PSC d'“inapropiada en la forma i en el fons”. En la forma, perquè no consideren oportuna la compaginació del dos estatus; i en el fons, perquè Montilla ha deixat un “cràter econòmic” i a més “va organitzar una manifestació en contra del Tribunal Constitucional”. Segons Rivera, aquest “currículum” no fa de l'expresident el “millor representant de Catalunya al Senat”.

stats