Política 21/04/2015

El PP evita la reprovació de Montoro al Congrés

CiU s'absté en la petició de fer pública la llista dels qui es van acollir a l'amnistia fiscal

Acn
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu. EFE

MadridEl PP ha imposat la seva majoria al Congrés dels Diputats i ha rebutjat amb els seus vots una moció del PSOE que proposava reprovar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i obligar el govern espanyol a fer pública la llista de defraudadors fiscals. El diputat del grup socialista Pedro Saura ha criticat la "nul·la reacció" del govern espanyol davant els "escàndols continus" que afecten Hisenda, mentre el govern espanyol "oculta el nom dels 30.000 defraudadors que es van acollir a l'amnistia fiscal". En una votació separada per punts, CiU ha donat suport a la reprovació de Montoro, però s'ha abstingut sobre la publicació de les dades dels qui es van acollir a l'amnistia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció, de tres punts, ha acabat rebutjada per 145 vots a favor, 172 en contra i una abstenció en el primer punt, que demanava reprovar Montoro per la seva actuació com a ministre respecte als casos que afecten el PP; 131 vots a favor, 172 en contra i 15 abstencions en el segon, que reprovava el ministre per l'amnistia fiscal; i 131 a favor, 171 en contra i 15 abstencions en el tercer, que demanava la publicació del llistat dels qui es van acollir a l'amnistia.

CiU s'ha abstingut al segon i tercer punt. Fonts de la federació ho han justificat adduint que, malgrat que CiU està a favor de la publicació de les llistes, ara mateix no és legal fer públics els noms dels qui es van acollir a l'amnistia fiscal, i per tant si es vol publicar primer cal fer una reforma de la llei tributària.

Durant el debat, el diputat del PSOE Pedro Saura ha advertit el PP que, malgrat que el PP s'hi oposi, la publicació de la llista de noms dels qui es van acollir a l'amnistia fiscal és "imparable" i per tant cal que la "llista de la vergonya" es publiqui tan aviat com sigui possible.

"No hi haurà una autèntica regeneració democràtica a l'Estat fins que no es publiqui aquesta llista", ha dit Saura, que ha afirmat que serà "la millor garantia que no es tornarà a aprovar una amnistia fiscal a un Parlament a l'Estat".

La moció del PSOE demanava la creació d'una comissió d'investigació parlamentària i la modificació de la llei general tributària per incloure-hi la publicació de la llista. Els socialistes mantenen que publicar-la seria "constitucional" i alhora suposaria una aposta per la "transparència".

Per contra, el diputat del PP Antonio Gallego ha rebutjat la proposta i ha assegurat que respon als patrons de la "política econòmica d'acudit" que propugna el PSOE. Segons Gallego, "no és normal" que el PSOE acusi altres sobre la base de "mentides" mentre manté "imputats per corrupció" als seus escons.

stats