Política 21/04/2015

CiU demana que les autonomies puguin crear impostos per fer front a la sanitat i l'educació

El portaveu adjunt de la federació al Congrés, Pere Macias, qualifica de "pervers" el sistema de finançament autonòmic i denuncia que els ingressos que arriben per part de l'Estat ho fan amb dos anys de retard

Efe
1 min
Pere Macias, atenent als mitjans a Figueres / ACN

MadridEl portaveu adjunt de CiU al Congrés, Pere Macias, ha demanat aquest dilluns al govern espanyola que permeti la creació d'impostos propis de les comunitats autònomes perquè puguin fer front a "importants pagaments" com la sanitat i l'educació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un esmorzar informatiu organitzat pel Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports, el diputat ha denunciat que el sistema de finançament de les comunitats autònomes és "pervers" perquè, segons el seu parer, els ingressos no cobreixen les potents despeses que han d'afrontar les administracions regionals.

Segons Macias, l'incompliment de l'objectiu de dèficit de les autonomies el 2014 es deu precisament a aquesta absència de gravàmens propis de les comunitats mentre que tant l'administració local i la central sí tenen un marc pressupostari estable que els ha ajudat a assolir el superàvit fiscal. "És urgent que es creï una fiscalitat mínima per a les comunitats", ha reiterat el portaveu de CiU al Congrés a la vegada que ha afegit que els ingressos que arriben per part de l'Estat ho fan amb dos anys de retard, cosa que, segons el seu parer, fa més complicada encara la tasca d'afrontar les balances al final de cada exercici.

El diputat, en canvi, ha volgut elogiar l'esforç que ha realitzat durant la legislatura la ministra de Foment, Ana Pastor, a l'hora de sanejar les infraestructures de l'Estat, encara que ha criticat que no hagi emprès cap reforma important a la xarxa d'alta velocitat o a la xarxa de transport per carreteres. En aquest sentit, ha demanat que es doni prioritat a la política europea i que es potenciïn de manera especial els corredors atlàntic i mediterrani.

stats