FINANCES AUTONÒMIQUES
Política 18/05/2012

Hisenda eleva el dèficit del 2011 al 8,91% per les desviacions de comunitats autònomes del PP

El País Valencià, la Comunitat de Madrid i Castella i Lleó reconeixen dèficits majors en els seus plans d'ajust als inicialment reconeguts al febrer

Acn
3 min

BarcelonaEl Ministeri d'Hisenda ha hagut d'elevar quatre dècimes la xifra del dèficit final del 2011 -del 8,51% del PIB al 8,91%- com a conseqüència de les desviacions que han registrat les comunitats de Madrid i País Valencià, principalment, i Castella Lleó i Andalusia, en menor mesura, que havien anunciat xifres molt inferiors a les que finalment han hagut de fer constar als plans econòmico-financers que van presentar aquest dijous al Consell de Política Fiscal i Financera. Malgrat aquest increment, el govern espanyol manté la previsió de dèficit per al 2012, que se situa en el 5,3% del PIB per al conjunt de les administracions i l'1,5% per a les comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hisenda ja ha comunicat aquesta desviació a l'Eurostat i a l'Oficina Estadística de la UE. Segons una nota que ha fet públic el ministeri, en aquestes comunicacions ha destacat "que s'ha identificat d'una manera més correcta el dèficit de les CCAA gràcies a una operació de pagament de proveïdors que ha suposat una autèntica circulació de deutes pendents". Per Hisenda, "la desviació es deu fonamentalment a un augment del dèficit de la Comunitat de Madrid i de València, i en menor mesura a Andalusia i Castella-Lleó".

També ha explicat a Eurostat que es tracta d'una despesa registrada i pendent de pagament que no estava inclosa a la comunicació provisional del 2011 que es va fer el passat mes de març en què va vèncer el termini de comunicació de l'avançament provisional dels comptes del sector públic. La Moncloa destaca que amb aquesta comunicació el govern espanyol "s'avança a la informació definitiva que serà remesa a finals de setembre com indica el propi calendari que Eurostat aplica a tots els estats membres".

A més, Hisenda apunta que el nou resultat obtingut deriva de les operacions denominades "one off" (d'efecte en un sol exercici) perquè correspon a les despeses d'anys anteriors concentrades principalment en dues comunitats autònomes i per al pagament a proveïdors. Amb tot, el ministeri destaca "l'esforç de transparència i justícia que implica el mecanisme de pagament a proveïdors i que suposarà en pagament en breu de gairebé 27.000 milions d'euros en factures".

"No hi tornarà a haver factures ocultes"

D'aquest manera, també assegura que amb la nova Llei d'estabilitat i els plans econòmico.financers que va aprovar el Consell de Política Fiscal i Financera "es pot garantir que no hi tornarà a haver factures ocultes als calaixos" gràcies, també, "al seguiment mensual que permetrà un coneixement complet dels comptes del conjunt de les administracions territorials".

Els dèficits reals de Madrid i València

La Comunitat de Madrid és un dels territoris que ha admès a través de l'informe que va presentar al Consell de Política Fiscal i Financera de dijous que el dèficit real amb què va tancar el 2011 és superior al que constava a l'avançament dels resultats que havia anunciat fa unes setmanes. En comptes de l'1,13% del PIB la xifra registrada vaser del 2,2%, fet que es tradueix en una desviació de 2.027 milions. El País Valencià presenta un dèficit del 4,5% quan havia anunciat un 3,68%. Castella-Lleó registra un dèficit del 2,59% quan havia avançat un 2,35%.

Són dades que surten dels plans econòmcio-financers que tots els territoris van haver de presentar aquest dijous al Consell de Política Fiscal i Financera per aconseguir l'aprovació per part del Ministeri, que a partir d'ara controlarà els seus comptes mes a mes per assegurar que tots els territoris compleixen els objectius del 2012 i rebaixen aquest dèficit a l'1,5% del PIB.

Madrid havia destacat fins ara com l'única comunitat que havia aconseguit complir els objectius de dèficit, amb uns resultats que sobre el paper se situaven en l'1,3%. El govern d'Esperanza Aguirre ja ha anunciat mesures d'ajustament i haurà de situar-se en la línia del que fan altres territoris per aconseguir quadrar els comptes abans de cap d'any. El conseller d'Economia de la comunitat, Percival Manglano, ha atribuït la situació a la caiguda dels ingressos i la despesa en serveis públics prioritaris.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

stats