Política 11/02/2016

Presenten una querella contra el jutge i la fiscal que van empresonar els dos titellaires

El partit Contrapoder els acusa de prevaricació per haver enviat a presó els dos joves tot i saber que era una resolució "injusta", però fonts judicials diuen que és difícil que la denúncia s'admeti a tràmit

Europa Press
2 min
Mauricio Valiente és el tercer tinent d'alcade de Madrid / EFE

BarcelonaLa pilota està en mans del Tribunal Suprem, que ha de decidir si accepta o no una querella per prevaricació contra el jutge Ismael Moreno i la fiscal Carmen Monfort per haver empresonat cautelarment els dos titellaires detinguts a Madrid per enaltiment al terrorisme. El partit Contrapoder ha presentat aquesta denúncia perquè acusa Moreno i Monfort de prendre una resolució injusta "sabent que ho era". La querella s'ha ampliat al fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, pels mateixos fets, tot i que aquesta part de l'escrit encara no ha estat registrat al Suprem. Serà aquest el tribunal qui porti el cas perquè els dos querellats són aforats. Fonts judicials han admès a Efe que és improbable que s'admeti a tràmit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Moreno va decidir empresonar els dos joves a instàncies de la Fiscalia, que va sol·licitar la presó cautelar en veure risc de fuga i reiteració delictiva, però aquest dimecres el jutge va deixar-los en llibertat en veure que el risc de tots dos factors havia disminuït.

L'assumpte dels titellaires ha revolucionat la política a Madrid els últims dies. Els dos joves van ser detinguts divendres passat després que diferents persones que veien l'espectacle, organitzat per l'Ajuntament, alertessin la policia. En l'obra es mostrava un cartell per denunciar un muntatge policial. La seva detenció i posterior empresonament va provocar una onada de solidaritat per part del món de l'espectacle.

Un regidor de Carmena acusa el PP de seguir una "estratègia colpista" com "l'extrema dreta xilena"

Més enllà de l'àmbit judicial, la polèmica sobre els titellaires de Madrid segueix portant cua, també en l'àmbit polític. El tercer tinent d'alcalde de Madrid, Mauricio Valiente, ha encès el ple d'aquest dijous a través d'una piulada en què critica "l'estratègia colpista del PP". Després de la sessió, Valiente ha explicat als periodistes que els plans del PP li recorden als de "l'extrema dreta en altres països contra governs que volen canviar l'estat de les coses".

En concret, ha dit que l'ambient del PP li recorda a la dreta xilena contra el govern de Salvador Allende. "S'està generant un clima de tensió totalment artificial", ha dit en relació al debat que ha centrat la política madrilenya aquests dies, amb la detenció de dos titellaires per enaltir ETA i Al Qaeda en un espectacle.

Valiente ha denunciat que el PP "bloqueja el funcionament institucional amb posicions" difícils de comprendre. "S'està judicialitzant bona part de l'actuació d'aquest govern de manera innecessària", ha lamentat, en relació a la moció presentada pel grup popular de reprovar la delegada de Cultura de l'Ajuntament, Celia Mayer, per l'obra dels titelles.

El número 3 de Manuela Carmena, alcaldessa de la capital espanyola, ha reivindicat que "seguiran insistint en un funcionament correcte de les institucions per dur a terme el programa electoral i estendre la mà a un diàleg constructiu". De fet, ha avisat que no permetran que es "bloquegi el funcionament de les institucions".

El PP de Madrid s'ha queixat via Twitter de les declaracions de Valiente qualificant-les d'"impresentables".

stats