MUNICIPIS ESPANYOLS
Política 14/06/2019

Madrid, a l’espera de Vox després del pacte de Cs i el PP

Almeida serà alcalde amb el suport de Villacís si reben els vots de la ultradreta

Germán Aranda
3 min
Els equips negociadors del PP i Cs ahir van arribar a un acord de govern a l’Ajuntament de Madrid

MadridDesprés d’un dia sencer de reunions, el PP i Ciutadans van arribar ahir a la nit a un acord perquè el popular José Luis Martínez-Almeida sigui alcalde de Madrid els pròxims quatre anys. La candidata taronja, Begoña Villacís, s’incorporarà al seu equip, segons van anunciar en una compareixença conjunta els dos líders locals passades les deu de la nit. Necessitaran, però, els vots dels regidors de Vox, absents en la reunió, i, malgrat que Almeida va parlar de “contactes” amb la formació d’ultradreta, al tancament d’aquesta edició el partit no havia expressat que donaria suport al nou alcalde.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’acord es basa en 80 punts programàtics que buscaran abaixar els impostos i acabar amb Madrid Central, la limitació de cotxes al centre de la ciutat aprovada per Manuela Carmena. “Madrid tindrà un govern liberal”, va celebrar Villacís, mentre que Almeida es mostrava “agraït” amb el suport de Ciutadans. Dijous Cs va demanar una alternança a l’alcaldia que el PP no va trigar a refusar. Vox també es mostrava reticent a aquesta opció i, a més, exigia no ser marginat del pacte de govern. I a la foto d’ahir no hi era Javier Ortega Smith, candidat a l’Ajuntament del partit.

“Si el PP i Ciutadans volen formar un govern sense comptar amb nosaltres, que se n’oblidin”, advertia el portaveu del partit al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, que tampoc veia amb bons ulls l’alternança entre Villacís i Almeida. L’advertència es produïa poques hores després que, a Saragossa, el líder de Vox hagués anunciat que no donaria suport al govern pactat pel PP i Ciutadans precisament perquè els havien deixat de banda malgrat que els necessiten. Els vots en contra de la ultradreta a l’Aragó podrien obrir la porta a un ajuntament socialista.

Ciutadans va començar el període postelectoral negant-se a negociar amb el partit liderat per Abascal, però finalment el seu líder autonòmic, Ignacio Aguado, s’hi va asseure la passada setmana, de manera extraoficial, per repartir-se els vots i conformar la mesa, que presideix el partit taronja. Però des del partit encara mantenen que no estan pactant amb Vox i ahir van tancar un acord sense ells a la foto, tot i que els necessiten.

Les dretes, en qualsevol cas, semblen condemnades a entendre’s allà on sumen, amb excepcions com els municipis manxecs, on Cs ha optat pel PSOE. A Sevilla i València, les següents ciutats de l’Estat en població després de la capital i Barcelona, hi haurà pactes d’esquerres, mentre que a Màlaga el PP i Cs estaven al tancament d’aquesta edició a prop de tancar un pacte. A Bilbao es va reeditar ahir a la tarda l’acord entre el PSE i el PNB.

Però serà a Pamplona, amb 200.000 habitants, on es jugarà la que pot acabar sent la partida més transcendental per a Pedro Sánchez. Si el PSN segueix al poder amb les abstencions de Bildu, la UPN no cedirà les seves abstencions a Sánchez en la investidura. Si, per contra, s’absté i permet un ajuntament i -en les pròximes setmanes- un govern foral de Navarra Suma (coalició de la UPN, el PP i Cs), rebrà dues abstencions clau al Congrés.

La votació d’avui per escollir alcalde als plens dels 8.131 ajuntaments de l’Estat està més connectada que mai a la política estatal i autonòmica. Els partits feien càlculs i reunions fins ahir i els resultats poden condicionar governs autonòmics i ser rellevants per a la investidura de Sánchez.

stats