Política 21/10/2013

Madrid avisa que l'anul·lació de la doctrina Parot no modificarà la política antiterrorista del govern espanyol

El ministeri d'Interior adverteix que treballarà perquè no es produeixin "ni enaltiment del terrorisme ni humiliació de les víctimes"

Maria Eugènia Quetglas
3 min
El ministre espanyol de Justícia, Luis Alberto Gallardón, i el d'Interior, Jorge Fernández Díaz, en la roda de premsa per valorar la sentència d'Estrasburg contra la doctrina Parot / EFE

MadridPolíticament, l'anul·lació de la doctrina Parot per part del Tribunal d'Estrasburg no suposarà cap canvi substancial per al govern espanyol. Els ministres de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i Interior, Jorge Fernández Díaz, han explicat aquest dilluns en roda de premsa que "no canviarà la seva la política antiterrorista" i han advertit que si s'excarceren presos terroristes –com és més que previsible– l'executiu espanyol vetllarà perquè no es produeixin "ni enaltiment del terrorisme ni humiliació de les víctimes". El titular d'Interior ha sentenciat que això "no significarà impunitat per violar la llei. No li tremolarà el pols a l'estat de dret". Gallardón ha aprofitat per recordar que si ja hagués entrat en vigor la condemna de la pena permanent revisable això no passaria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La gran sala del Tribunal d'Estrasburg ha anul·lat aquest dilluns la doctrina Parot, que l'estat espanyol imposava sobre els presos d'ETA per prolongar la seva reclusió en presó. Com han explicat els dos ministres en roda de premsa, la decisió és definitiva i demà a les 9.15 h el ple de l'Audiència Nacional es reunirà per tractar l'excarceració de la membre d'ETA Inés del Río Prada.

Fernández Díaz ha explicat que el govern central "ha treballat per defensar una doctrina que considera justa amb les víctimes i útil en la lluita contra el terrorisme" però que, en tot cas, "la sentència no és un canvi substancial de la qüestió". Just quan se celebra el segon aniversari del cessament del terrorisme d'ETA ha insistit que aquest no es va produir perquè l'organització terrorista cregui en la "pau" sinó perquè "va ser derrotada per l'estat de dret". "Varen guanyar els demòcrates als terroristes. Aquella ETA ja no existeix, aquella ETA va ser derrotada i ja no tornarà", ha afirmat el ministre d'Interior, per concloure dient que el govern espanyol "ni negocia ni ha negociat amb ETA" i seguirà treballant fins a la seva desaparició.

Pel govern central és important que les decisions judicials que portin a possibles excarceracions no provoquin "ni enaltiment del terrorisme ni humiliació de les víctimes". Fernández Díaz ha explicat que la sentència del Tribunal d'Estrasburg d'avui no significarà "impunitat per violar la llei" per als condemnats per terrorisme. El ministre ha afirmat que el seu govern "sempre treballarà per la justícia, dignitat i memòria de les víctimes".

El ministre de Justícia ha deixat en mans dels tribunal l'aplicació de la decisió d'Estrasburg, però ha advertit que des del punt de vista polític "continuarà amb tota fermesa" la lluita contra el terrorisme i que amb les modificacions legals que ha fet l'executiu no tornarà a passar que a Espanya les condemnes per assassinats múltiples es redueixin "a un retret d'un any per cada mort".

Per Gallarón és important ressaltar que la suspensió de la doctrina Parot només afecta els jutjats amb el Codi Penal d'abans de la reforma del 1995 i, el que és més important per ell, que amb la condemna de la pena de revisió permanent revisable que promou el seu ministeri a la reforma del Codi Penal que actualment està en tramitació al Congrés això no passarà.

El Tribunal d'Estrasburg obliga l'Estat a indemnitzar Del Río Prada amb 30.000 euros més els 1.500 euros del cost judicial, però no veurà ni un euro. Gallardón ha explicat que en el seu moment ella es va declarar insolvent i l'Estat va avançar les indemnitzacions a les víctimes que hauria d'haver costejat ella. Ara, segons Gallardón, amb aquests 31.500 euros la condemnada per terrorisme veurà reduït el deute que té amb l'Estat però no rebrà cap indemnització.

stats